Mutatjuk, mely települések úszkálnak a pénzben: nagyot szakítottak a költségvetésből

HelloVidék   
  Megosztom
Mutatjuk, mely települések úszkálnak a pénzben: nagyot szakítottak a költségvetésből

Az önkormányzatoknak járó költségvetési támogatások mellett a kormány rendszeresen dönt eseti kifizetésekről is - több tíz milliárd forint értékben. Ilyen szempontból 2018 kifejezetten jó év volt az önkormányzatok számára - írja a napi.hu.

2018-ban közel 747 milliárd forint ment el a központi költségvetésből a helyi önkormányzatok és működésük általános támogatására és más eseti célokra. 2017-ben ez az összeg 46 milliárd forinttal kevesebb volt, valamint 41 milliárddal haladja meg az előre eltervezett 2018-as összeget.

A támogatás nagy részét, 596 milliárd forintot az önkormányzatok általános működésének támogatása jelentette, melybe a településüzemeltetéshez tartozó feladatok támogatása, a közvilágítás, az útfenntartás, a temetők működtetése, vagy a nem közművel gyűjtött szennyvíz ártalmatlanítása tartozik. A határátkelővel rendelkező települések támogatása megtörtént, valamint a polgármesterek illetménytámogatására, köznevelésre, szociális, gyermekjóléti és kulturális feladatokra is jutott jócskán pénz. Az összeg egy része az eseti jellegű támogatásokra ment el, melyből a következőek voltak a legjelentősebb vidéki fejlesztések:

 • A kormány februárban 1236 településnek utalt mintegy 17,9 milliárd forintot különféle fejlesztésekre. Egy település átlagosan 15 millió forinthoz jutott így, melyet épületek és utak felújítására szántak.
 • Szintén februárban épült ki az ASP rendszer 1600 önkormányzatnál, ami további 580 millió forintot jelentett.
 • Kenderes városa 1,2 milliárd forinttal lett gazdagabb, melyet önkormányzati ingatlanok felújítására fordítottak, többek között a városházára, a Borházra, a Horthy-ligetre és egy iskolára.
 • Pécset is kisegítette a kormány kétszer 3 milliárd forinttal, melyek visszatérítendő támogatások voltak. Pécs komoly forráshiánnyal küzd, azonban az első részletet már törlesztette is decemberben. A várost úgy segíti az állam, hogy "bevásárolt a megyeszékhelyen", így a Pécs-Pogány repülőteret működtető céget is felvásárolta, emellett szigorú gazdálkodást várnak el a településtől.
 • Göd is kapott egy nagyobb támogatást augusztusban, ami több mint 1,3 milliárd forintot jelentett a város infrastruktúrájának. A település októberben kapott 2,15 milliárd forint visszatérítendő támogatást földvásárlásra.
 • Szentes 700 millió forintot kapott augusztusban a Petőfi Szálló és a Tóth József Színház épületeinek felújítására.
 • Hatvan egymilliárd forintot kapott sport- és rendezvénycsarnokra augusztusban.
 • Debrecen 560 millióhoz jutott a Nagycsere és Haláp településrészei ivóvízhálózatának fejlesztésére, valamint a BMW-beruházás miatt további 2 milliárd forintot különítettek el közműfejlesztésre.
 • Eger 1,15 milliárd forintot kapott infrastruktúra fejlesztésre.
 • Kiskunhalas infrastruktúra-fejlesztése 500 millió forintra rúgott
 • Várpalota 3,6 milliárd forinttal, Harkány pedig 48 millióval gazdagodott.
 • Kunszentmiklós 460 millió forint támogatáshoz jutott, mely a Virágh Gedeon középiskola új épületére ment el. 190 millió forint jutott környezetrendezésre, valamint 70 millió forintot ítéltek meg a város kötelező feladatainak ellására és óvodafejlesztésre.
 • 4,5 milliárd forint jutott egyszeri támogatásokra, ami a háztartásoknál landolt. Ez azoknak a családoknak jutott, akik nem részesültek a téli rezsicsökkentésből, hanem fával vagy más tüzelőanyaggal fűtenek.
 • Érd 700 milliós támogatást kapott a települési önkormányzat működésére és fejlesztésére.
 • Veszprém 3,6 milliárd forinthoz jutott, melyet a veszprémi aréna megépítésére fordítanak.
 • Országszerte indult támogatás bölcsődékre, ami 5,8 milliárd forintot jelentett.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénz

település

támogatás