Ennek nem lesz jó vége: drasztikusan megváltozott a hazai vadállomány

HelloVidék   
  Megosztom
Ennek nem lesz jó vége: drasztikusan megváltozott a hazai vadállomány

A nagyvadak erőteljesen elszaporodtak, ezzel szemben a kis termetű vadállatok száma drasztikus csökkenést mutat.

Az elmúlt években a nagyvadak száma növekedő tendenciát mutat, az őz, a vaddisznó, a szarvas, dámvad és muflon száma egyaránt növekedett. Ezzel szemben az apróvadak, tehát a fácán, a nyúl és a fogoly száma drasztikusan csökkent. Az apróvadak csökkenésében nagy szerepet játszik a nagyvadak elszaporodása, ugyanis a vaddisznó nagymértékben ritkítja a hazai apróvad-állományt. A csökkenést ezen kívül a mezőgazdasági termelés átrendeződése, a vegyszeres jelenlét és a vízlelőhelyek eltűnése is okozhatja.

Az elkövetkezendő években valószínűleg a nagyvadak számának csökkenésére számíthatunk, mivel a Tájegységi Vadgazdálkodási Terv 40-60 százalékkal is csökkentené a jelenlegi állományt. Az a cél, hogy a mostaninál kevesebb vadkárt szenvedjenek el a növénytermesztéssel foglalkozó gazdák. A szakemberek szerint a nagyvadak száma a klímaváltozás, a csökkenő emberi jelenlét a mezőgazdaságban és a vadászok növekvő átlagéletkora miatt növekedett meg ennyire.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vadászat

vadállomány

vadállat

nagyvad