Már készül a digitális agrárstratégia: a szakemberképzésen lesz a hangsúly

MTI   
  Megosztom
Már készül a digitális agrárstratégia: a szakemberképzésen lesz a hangsúly

A készülő digitális agrárstratégia alapja, hogy a mezőgazdasági termelők a mindennapi munkájuk során használni és hasznosítani is tudják a számos új technológiát és az ehhez kapcsolódó tudást, éppen ezért a képzés és tudásátadás központi kérdése lesz a következő éveknek, mondta Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért felelős államtitkár Kecskeméten.

A kormány kiemelten kezeli, hogy segítő feltételeket biztosítson a környezetet, a talajt és a vizet egyaránt kímélő precíziós gazdálkodáshoz, nyilatkozta Feldman Zsolt az AgroFIELD Akadémia rendezvényén. Az új technológiák beszerzésének megkönnyítésén túl azonban fontos szempont, hogy az ehhez szükséges tudás is rendelkezésre álljon, mind a közép- és felsőfokú oktatás, mind pedig a felnőttképzés szintjén. Ennek érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával jelenleg is folynak az előkészületei a még idén elinduló Digitális Agrárakadémia felépítésének, amely célcsoportonként különböző módon és tartalommal biztosítja a tudás átadását az erre nyitott mezőgazdasági termelők számára, tette hozzá az államtitkár.

A képzésen, ismeretátadáson és a digitális esélyegyenlőtlenség csökkentésén túl további célja a kormánynak az egyre több bemutató gazdálkodás létrejöttének támogatása is. Az egyes technológiák alkalmazásáról szerzett gyakorlati tapasztalat szintén nélkülözhetetlen a gazdaságok versenyképessége, költségcsökkentése vagy éppen jövedelemtermelő képessége szempontjából. Az államtitkár szerint, az egyértelműen látszik, hogy üzemmérettől függetlenül a legtöbb magyar mezőgazdasági termelő számára hasznos és megtérülő az új technológiák alkalmazása, de elengedhetetlenül fontos a működtetéshez szükséges tudás megszerzése is, mert csak így lesz hosszútávon is működőképes a beruházás.

A kormányzat jelenleg annak előkészítésén is dolgozik, hogy 2020 után a digitális technológiák hatékonyabb használatát, fejlesztését segítő projektek, beruházások, innovációkat támogató pályázatok jelenjenek meg. A cél az, hogy "a magyar mezőgazdasági közösség minél szélesebb platformon tudjon így vagy úgy forrásokhoz, illetve erősebb szereplők révén jobb minőségű tudáshoz és információhoz jutni", mondta az államtitkár.

Fotó: MTI Fotó: Varga György

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

agrárium

fejlesztés

technológia