Úgy tűnik, drágább lesz a kenyér: mutatjuk az okát

Világgazdaság   
  Megosztom
Úgy tűnik, drágább lesz a kenyér: mutatjuk az okát

A liszt ára 6 százalékkal (5 forint/kg) emelkedik február-márciusban a búzaár drágulása, a munkaerő bérnövekedése és az áramár drasztikus emelkedése miatt - mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta a Világgazdaságnak, hogy legutóbb novemberben emelkedett a liszt ára 7-8 százalékkal, mivel a búza tonnája 58 ezer forintra drágult. Jelenleg a búzaár már 62-63 ezer forintra rúg, melyet a 8 százalékos minimálbér-növekedés és a 25-30 szazalékos áramár-emelés is tovább növelhet.

Lakatos Zoltán szerint ez kihathat több ágazatra is, a pékek is emelni fogják az áraikat. Erős kereslet határozta meg az ótermés drágulását, ugyanis Olaszország, Ausztria és Románia rengeteg magyar búzát vásárolt. A dunai hajózás beindulásakor Németországba is sok szállítmány fog elindulni, de a francia terméskiesés sem segít a helyzeten, így minden a búza árának emelkedése mellett szólt ebben a szezonban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

élelmiszer

drágulás

liszt