Fellélegezhetnek a dohányosok: egyelőre nem jön újabb szigorítás

HelloVidék   
  Megosztom
Fellélegezhetnek a dohányosok: egyelőre nem jön újabb szigorítás

Elhalasztotta a kormány a tervezett szigorítást: nem kötelezik a gyártókat a cigarettás dobozok csomagolásának egységesítésére. Bár a statisztikák szerint az elmúlt négy évben jelentősen nőtt a fiatalok körében a dohányzási kedv, ezúttal győzött a dohánylobbi - közölte a Népszava.

A kormány idén májusra tervezte a szigorítás bevezetését, azonban a döntéshozók 2022-ig haladékot adtak a gyártóknak. A jogszabály év végén módosult, amelyben még annyi engedményt is tettek a gyártók felé, hogy a 2022-ig legyártott márkajelzéssel ellátott dobozokat még a szigorítás érvénybe lépése után is árusíthatják.

Joó Tamás, a Semmelweis Egyetem egészségügyi közgazdásza korábban elmondta a Portfóliónak: 2014 után megállt a dohányfogyasztás csökkenése, és azóta jelentős mértékben nőtt a fiatalok aránya a cigarettázók körében. Ezért sajnálatos, hogy a kormány a szigorítás elhalasztása mellett döntött.

Bodrogi József egészséggazdász szakember úgy ítélte, visszatértünk a 2010 előtti állapotokhoz, ami a fiatalok dohányfogyasztását illeti. A legaggasztóbb, hogy ráadásul egyre több vágott dohány fogy, és amíg a dobozos cigarettákon van gyári szűrő, a sodort cigaretta egészségre gyakorolt hatása sokkal károsabb.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dohányzás

dohány

cigaretta

dohánylobbi

szigorítás