Ez már a jövő: nagyot fejlődhet Egerben a szőlőklónozás

MTI   
  Megosztom
Ez már a jövő: nagyot fejlődhet Egerben a szőlőklónozás

A terveknek megfelelően halad a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben, a projekt keretében végzett kutatások első eredményei már kézzel foghatók - jelentette ki az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ főigazgatója a 20. Szőlészeti és Borászati Konferencia megnyitóján Egerben.

Váczy Kálmán Zoltán előadásában felidézte: míg a történelmi Magyarország mintegy 400 ezer hektárnyi szőlőültetvényével nagyhatalomnak számított a szőlészeti-borászati ágazatban, addig napjainkban alig 60 ezer hektárra tehető a hazai szőlőterületek nagysága. A drasztikus csökkenés okai az elmúlt évtizedek gazdasági bizonytalanságaiban és a kutatás-fejlesztés hiányosságaiban keresendők.

E folyamat visszafordítását célozza a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása, amelyre 2017-ben 1 milliárd 380 millió forint támogatást nyert el az egri egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete. A projekt félidejénél tart. Olyan tudásbázis alakul és épül újra Egerben, amely összekapcsolja a szőlő- és borágazat minden hazai résztvevőjét és azok innovációs igényét.

Az eddig elvégzett munka konkrét eredményei között említette a Kárpát-medencei szőlőfajták és szőlőklónok gyűjteményének kialakítását, amely egy későbbi nemzeti szőlőfajta-gyűjtemény alapja lehet - mondta Váczy Kálmán Zoltán.

Szólt arról is: a közel 1,4 milliárdos támogatásnak nem része, ám reményeik szerint egy újabb projektelemként belátható időn belül megvalósulhat az egyetem kölyuktetői telephelyén a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet épületegyüttesének felújítása, korszerűsítése, valamint funkcióbővítése, ahol az elképzelések szerint a kiválósági központ és egyben a szőlész-borász képzés bázisa lesz.

A szerdán kezdődött 20. Szőlészeti és Borászati Konferencián 36 hazai és külföldi szakember közel félszáz előadását hallgathatja meg az esemény három napjára regisztrált több mint 200 résztvevő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szőlő

bor

eger

központ

borászat

projekt

kutatás