Veszélyben a máktermesztés: egyre több gazda hagyja el az ágazatot

MTI   
  Megosztom
Veszélyben a máktermesztés: egyre több gazda hagyja el az ágazatot

Akár egy emberöltőnyi idő alatt is felboríthatja a szántóföldi termesztés rendjét az időjárás. Úgy tűnik, a Duna–Tisza közén a mák is áldozatául eshet az elemek.

Február a tavaszi mák vetésének ideje, ám a szántóföldeket művelők közül korántsem terveznek vele annyian, mint akár 20–30 évvel ezelőtt. Az ország első számú máktermesztő körzetében, Bács-Kiskun megyében is egyre inkább a kiskerti parcellákra szorul ez a növény. Üzemgazdasági szempontból nem tűnik indokoltnak a mellőzése, hiszen a ráfordítást és az árbevételt összevetve, a belőle származó nyereség a mai felvásárlási árakon hektáronként elérheti akár a 10 tonna kukorica által adott jövedelmet. Feltéve természetesen azt, hogy a gazda ért a mákhoz és az időjárás is a veteménye kedvében jár. Az előbbi feltétel többé-kevésbé rendelkezésre áll, hiszen termesztését illetően, főleg a Homokhátságon, sok tapasztalat gyűlt össze róla. A természeti környezet változását azonban semmilyen szakértelem nem képes ellensúlyozni, írja a Baon.hu.

Családunk 6 éve felhagyott a mákkal, mert meglehetősen kockázatossá vált a termesztése. Felborult az időjárási rend, amely egykoron, ha nem is minden évben egyformán, de hosszabb távon megteremtette a feltételeket a vegetációhoz és ily módon a kedvező terméshez. Újabban azt látjuk, hogy például a korai kukoricafajták még a száraz nyarakon is jobban fizetnek a mákhoz képest, amely pedig összességében csak feleannyi csapadékot igényel, mint a tengeri. Ha kicsit késik az eső, nincs nagy gond, ellenben a mák, ha nem kapja meg tőrózsás állapotában a kellő vizet, elvész a termése. Mondhatom még egyebek közt a homokverést, ami szintén gyakoribb rizikó az újkori máktermesztésben.

– sorolta Fehér András Kiskunfélegyházán.

Az ipari mákot 10 ezer, az érkezésit 2 ezer hektáron termesztik országosan a statisztikai adatok szerint, az összes terület körülbelül ötödrésze fekszik Bács-Kiskun megyében. Az ágazat mérete folyamatosan csökken, hiszen a máktermesztés bizonytalanabb tervezhetősége üzemgazdasági megítélését is átértékeli. A jövedelmezőségéről adott jelenleg is kedvező megállapítások változatlan, hosszú távon viszonylag stabil éghajlati, időjárási viszonyok mellett lennének igazak. A mák, legalábbis az étkezési, beszorult az öntözhető és egyéb feltételek kialakításához alkalmasabb kisüzemi területekre, ez az irány azonban nem kedvező, hiszen a mák jövedelmezősége a jól gépesített nagy felületeken lehet optimális. Az étkezési mák esetében a hektáronkénti 600–700 kiló átlag szemtermése valóban felveszi a versenyt más szántóföldiekkel. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelenleg tonnánként 1,5 millió forint nagybani felvásárlási árat jelez. Így, ha jól terem, bőven visszaadja a hektáronkénti 500 ezer forint ráfordítást.

A mák fontos élelmiszer- és gyógynövénynek számít Magyarországon, azonban szigorúan szabályozott a termesztése. Saját részre 499 négyzetméterig termelhető alacsony ópiumtartalmú mák, melynek ópiumtartalma nem haladja meg a 0,06 százalékot. Ötszáz négyzetméter felett és 0,06 százalékot meghaladó ópium¬tartalmú fajta esetén (ipari mák) mindenki köteles bejelenteni és engedélyt kérelmezni a termesztéséhez a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Élelmezési és díszítőmák célú értékesítés esetén a Nébihtől is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mák

éghajlatváltozás

mezőgazdaság

agrárium