A világ legjelentősebb biotermék vásárán mutatkozott be Magyarország

HelloVidék   
  Megosztom
A világ legjelentősebb biotermék vásárán mutatkozott be Magyarország

Hetedik alkalommal szervezett önálló Közép-Kelet Európa szekciót a Biofach Nemzetközi Bio-élelmiszer és Bio-áru Szakkiállításon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Magyarország mellett Csehország, Románia, Ukrajna, Örményország, Litvánia és Moldova is bemutatkozott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szervezésében a világ legjelentősebb biotermék vásárán és szakkiállításán, a február 13-16. között 30. alkalommal megrendezett nürnbergi Biofachon, amely rekordot döntött több mint 3000 kiállítóval, olvasható az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közleményében.

A kimagasló szakmai érdeklődés mellett az ágazati adatok világ- és régiós szinten is azt mutatják: az ökokultúra terjedése megállíthatatlan. Magyarországnak Közép-Kelet Európában fontos szerepe lehet a régió fenntartható mezőgazdasági modelljének kidolgozásában.

- mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Az ÖMKi hét év alatt elérte, hogy Magyarországot régiós zászlóvivőként jegyzik a világ legnagyobb bio témájú seregszemléjén. A kutatóintézet munkáját a 19. Országos Környezetvédelmi Találkozón “Környezet Védelméért” oklevéllel is elismerték.

A jubileumi 30. Biofach alkalmából friss statisztikai kiadványt publikált az ÖMKi partnerintézete, a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (Forschungsinstitut für biologischen Landbau - FiBL). “Az ökológiai gazdálkodás világa” című összesítés 180 ország ökogazdálkodási adatait összegzi két évtizedes intervallumban 2017-ig.

A globális adatok alapján az ökológiai gazdálkodás ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat... Aki időben felismeri a fenntartható termelési modellben rejlő agrárgazdasági potenciált, komoly versenyelőnyre tehet szert.

- összegzi a 30. Biofach és a statisztikai adatok legfőbb tanulságát Dr. Drexler Dóra.

Idén már hetedik alkalommal ösztönözte sikerrel az ÖMKi a közép-kelet európai országokat, hogy közösen is mutatkozzanak be a világ legismertebb biotermék seregszemléjén, a magyar szakmai vezetéssel szervezett szekcióban.

Bár a legfrissebb adatok szerint hazánk az ökológiai művelésű területek nagysága alapján csak ötödik a régiós rangsorban, az ökoterületek aránya és a biotermelők száma szerint már dobogós helyen vagyunk, az elmúlt bő évtizedben pedig 62,6 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon. A növekedés az utóbbi években jelentősen felgyorsult, és a tavaly év végén meghirdetett ökogazdálkodási pályázatnak köszönhetően további várható bővülésről tudtunk beszámolni a régió más országainak magas szintű szakpolitikai képviselői előtt... Ezt a növekedést kihasználva úttörők lehetünk egy előremutató, tudományosan megalapozott, fenntartható mezőgazdasági modell kialakításával.

- mondta az ÖMKi ügyvezetője.

A Biofach a világ egyik legnagyobb múltú, legjelentösebb, kizárólag ökológiai termékeket bemutató rendezvénye, amelyen az idén 140 országból több mint 50.000 szakmai látogatót és rekordszámú, összesen 3.273 kiállítót regisztráltak. A magyar kiállítói jelenlétet az Agrármarketing Centrum szervezi, a Közép-Kelet Európai országok pedig magyar szakmai résztvevő, az ÖMKi vezetésével magas szintü szakpolitikai egyeztetést is tartanak évente a Biofach részeként.

Fotó: MTI/EPA/Timm Schamberger

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

öko

ökokultúra

magyarország

kutatás