Milliárdos károk a mezőgazdaságban: mutatjuk az új biztosítási csomagokat

MTI   
  Megosztom
Milliárdos károk a mezőgazdaságban: mutatjuk az új biztosítási csomagokat

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a tavaszi hónapokban idén is a kiszámíthatatlan időjárás lesz jellemző, a jégesők, viharok sok gondot okozhatnak majd a mezőgazdaságból élőknek. A hazai biztosítók csak 2017-ben több mint hétezer bejelentést regisztráltak, a különböző növénykárokra kifizetett összeg pedig megközelítette a 10 milliárd forintot. Érdemes már most biztosítással készülni a mezőgazdasági károkra – hívja fel a gazdák figyelmét közleményével az OVB Magyarország.

Egy korábbi törvényi szabályozásnak köszönhetően maximum 65%-os támogatásban részesül az a mezőgazdasági termelő, aki él a május 31-ig megköthető díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás lehetőségével. Idén több csomag is bővült, valamint 2018-tól a támogatási keretösszeg 5 milliárd forintra nőtt. Az OVB Vermögensberatung Kft. véleménye szerint tovább bővülhet hazánkban a biztosítással védett termőterületek aránya, hiszen a rendszernek köszönhetően azok is megvédhetik terményeiket, akik korábban ezt nem engedhették meg maguknak. Ez azért is fontos, mert egy-egy természeti kár akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhat. Magyarországon évente több mint 100 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot, érdemes tehát már jó előre biztosítást kötni a termésre.

A korábbiakhoz képest idén több biztosítási csomag is bővült különböző növénykultúrákkal:

Az „A” típusú mezőgazdasági biztosítás többek között árpára, búzára, rozsra, napraforgóra, kukoricára, káposztarepcére, dióra, szilvára, almára, körtére, szőlőre köthető jégeső, tűz, vihar, aszály, felhőszakadás, árvíz, téli, tavaszi és őszi fagyok okozta károkra.

A második, „B” csomag esetében az eddigi öt helyett szintén a fenti kilenc kockázat bármelyikére köthető biztosítás például dinnyére, málnára, babra, borsóra, céklára, birsre, barackra, szamócára vagy cseresznyére.

A harmadik, „C” típusú biztosítás ugyancsak jégeső, aszály, árvíz, téli, tavaszi és őszi fagyok, felhőszakadás, vihar és tűzkár ellen köthető egyebek mellett földimogyoróra, mákra, retekre, lucernára és egyéb növénykultúrákra.

Ha bekövetkezik a baj, az OVB Magyarország szakemberei azt tanácsolják, hogy a kárt az arról való tudomásszerzést követően két napon belül írásban jelentsük be a biztosítónak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

agrárium

biztosítás