Ez elég sovány: ennyi nyugdíjra számíthatnak a katás vállalkozók

MTI   
  Megosztom
Ez elég sovány: ennyi nyugdíjra számíthatnak a katás vállalkozók

Egyre több egyéni vállalkozó választja adóformaként a katát, viszont ennek súlyos következményei lehetnek a későbbi állami nyugdíjuk összegére nézve, amire érdemes időben felkészülniük.

2019-re már 311 ezren választották a kisadózó vállalkozások tételes adóját, vagyis a katát. Az ő számuk a következő években akár meg is duplázódhat a kedvező adózás miatt, ugyanis idéntől kezdve a katás vállalkozóknak évi 12 millió forintos bevételig mindössze havi 50 ezer forint adóterhet, illetve évente egyszer iparűzési adót kell befizetniük, a 27%-os áfa és az egyéb járulékterhek alól viszont mentesülnek.

A kedvező adózás hátránya, hogy a katás vállalkozók még annyi nyugdíjra sem számíthatnak, mint a minimálbért keresők

- hívta fel a figyelmet Sipos Viktória, a Grantis nyugdíjszakértője. Az ötvenezres adó ugyanis bruttó 94.400 forint járulékalapra jogosít fel, ami a minimálbért sem éri el.

"Félmegoldás ugyan, de a katások önként vállalhatják a magasabb adózást a kedvezőbb járulékalapért cserébe" - tette hozzá a Grantis szakértője. Ez havi 25 ezer forinttal több adót jelent, ami valóban növeli a járulékalapot, viszont negyven év munkaviszony után még mindig csak havi 57.000 forintos nyugdíjra tesz jogosulttá. Ez kevesebb mint fele a mostani átlagnyugdíjnak.

Amit a katások az adókedvezményen nyernek, annak egy részét érdemes nyugdíjcélú megtakarításba fektetniük

- hangsúlyozta a szakértő, aki elmondta, hogy erre már Magyarországon is három államilag elismert lehetőség van: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és a nyugdíjbiztosítás, melyek segítségével kiegészíthető az alacsony állami nyugdíj.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

nyugdíj

vállalkozás

kata

adózás

egyéni vállalkozó