Senki sem érti: alig lehetett megérezni az áfacsökkentést

Világgazdaság   
  Megosztom
Senki sem érti: alig lehetett megérezni az áfacsökkentést

Míg a sertés- és a baromfihús esetében csaknem teljes mértékben megjelent a fogyasztói árakban az áfacsökkentés, addig a friss tejnél és a tojásnál csak részlegesen, az éttermi árakban pedig drágulással párosult az adókedvezmény - írja a Világgazdaság.

A lap szerint az elmúlt években több termékkör esetében csökkent az áfakulcs, ahol a szakmai, társadalompolitikai vagy szociális okok indokolták, azonban általános csökkentés nem várható a piacon. A Pénzügyminisztérium azt közölte a Világgazdasággal, hogy "további célzott áfacsökkentést nem tervez a kormány, de jelenleg is zajlik a korábbi kedvezményes területek tapasztalatainak vizsgálata."

Az UHT és ESL tejek előtt tavaly a friss tej, valamint a hal adója csökkent 5 százalékra. 2017-ben a tojás és a baromfihús, 2016-ban pedig a sertéshús áfáját csökkentették le 27-ről 5 százalékra. A tárca Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmánya szerint egyes termékeknél az árhatás csak részletes volt, míg másoknál teljes hatást ért el az áfacsökkentés. A sertéshús ára például az áfacsökkentést követő fél éven belül meredek emelkedésnek indult a nemzetközi áremelkedések miatt.

Mivel az alapélelmiszerek mindig bekerülnek a bevásárlókosárba, az árváltozás nem érintette annyira a fogyasztott mennyiséget, tehát a költségvetésből kieső áfát nem arra költötték, hogy az olcsóbbá váló termékekből többet fogyasszanak, ezért az áfacsökkentések csak 0,9 százalékkal növelték a vásárolt élelmiszerek mennyiségét. Ezzel szemben a vendéglátásban erős áremelkedést hozott az áfacsökkentés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

áfa

áfacsökkentés

gazdaság

hús

sertés

baromfi

ár

emelkedés