Több mint ezer zsák hulladéktól mentették meg a Tiszát nyíregyházi önkéntesek

MTI   
  Megosztom
Több mint ezer zsák hulladéktól mentették meg a Tiszát nyíregyházi önkéntesek

Több mint ezer zsák hulladékot szedtek össze a Felső-Tisza magyarországi szakaszának egy kilométerén - írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A vízügyi igazgatóságok lassan állandósuló problémája az árhullámokkal érkező és a hullámtereket elborító kommunális hulladék kezelése. Különösen sok PET palack érkezik a Felső-Tisza magyarországi szakaszára a Tiszán Ukrajna illetve a Szamoson, Krasznán Románia területéről.

A nagy mennyiségű hulladék minden évben jelentős kiadással járó munkát ad az érintett vízügyi igazgatóságoknak. A 2017. évi a jeges árvízzel érkező hulladék eltávolítására a nyíregyházi Vízügyi Igazgatóság 39 millió forintot költött. A szolnoki Vízügyi Igazgatóságnak pedig évente 12-14 millió forintba kerül ugyanez a munka.

Most a nyíregyházi vízügyesek az önkéntesekkel közösen csaknem egy kilométernyi szakaszt tisztítottak meg az elmúlt három napban. Az összegyűjtött PET palackokat Tiszaszalkára szállították. Itt szétválogatták az összegyűjtött 1340 zsák hulladékot és bálázták a PET palackokat. Az összegyűjtött hulladékot az orosi hulladéklerakóba vitték.

Az OVF kitért arra is, hogy a vízügyi ágazat a problémát új eszközökkel is kezeli. A Felső-Tiszán elkezdődött egy olyan rendszer kiépítése, amelyben a kijelölt beavatkozási helyszíneken parti létesítmények kialakítása mellett terelő uszály és gyűjtő hajó segítségével a kivezetett hulladékot a mederből gépekkel kiemelik, és a partra juttatják.

A hulladékot válogatás után szakcéghez viszik újrahasznosításra, illetve ártalmatlanításra. Ennek során a Tisza folyó három (Tivadar, Vásárosnamény, Aranyosapáti) és a Szamos folyó egy pontján, Olcsván lehetővé válik az úszó hulladék kiemelése és elszállítása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

országos vízügyi főigazgatóság

tisza

hulladék

pet palack