Luxus lesz a sült krumpli? Hatalmasat drágultak az alapélelmiszerek

HelloVidék   
  Megosztom
Luxus lesz a sült krumpli? Hatalmasat drágultak az alapélelmiszerek

Februárban a várakozásokat meghaladóan 3,1%-ra ugrott a fogyasztói árindex, az előző hónaphoz képest 0,6%-kal emelkedtek az árak. A meglepetést egyértelműen az élelmiszerárak okozták, azon belül is az idényáras élelmiszerárak 23,3%-os drágulása.

Ezek közül kiemelkedő mértékben, 76%-kal nőtt a burgonya ára. Az árnyomás fokozódására utal ugyanakkor, hogy a maginfláció 3,5%-ra ugrott, az adószűrt maginfláció pedig a 3,2%-ra gyorsult. Ennek hatására a Monetáris Tanács elkezdheti a monetáris kondíciók normalizálását, egyelőre a nem hagyományos eszközök visszavonásával, így a likviditásnövelő devizaswap állomány mérséklésével. Ez is elég lehet azonban a forint erősödéséhez, mivel a nemzetközi kondíciók közben enyhülnek, amit erőteljesen fokoztak az EKB legutóbbi bejelentései is. Az importált infláció továbbra is alacsony lehet, ami a forint mérsékelt erősödésével fékezheti az inflációt az év második felében, derült ki a Takarékbank közleményéből.

Így az élelmiszerárak összesen 5,2%-kal emelkedtek. 7%-kal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, ezen belül a dohányáruk ára 9,6%-kal emelkedett. A neta mértékének emelése és kiterjesztése miatt az égetett szeszes italok egy év alatt 6,7%-kal drágultak.

A háztartási energia 1,2%-kal, ezen belül a tűzifa 8,1%-kal, a palackos gáz 12,4%-kal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 2,7%-al nőtt. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,6%-kal kellett többet, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,6%-kal kellett kevesebbet, míg a tartós fogyasztási cikkekért 0,7%-kal, a ruházati termékekért 2,1%-kal kellett többet fizetni.

A tavaly tavasszal viszonylag alacsony volt az üzemanyagok ára, ezért bázishatások miatt 3,5% közelébe emelkedhet az infláció a következő hónapokban. Az üzemanyagok tavaly év közepétől látott magas bázisa miatt azonban az idei év közepére megint 3% alá kerülhet, majd decemberben az üzemanyagárak tavalyi beszakadása miatt ismét 3% fölé ugorhat, így éves átlagban 3%-os inflációra számítunk idén a tavalyi 2,8% után.

ezzel szemben a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, bár ennek még csak igen kismértékben mutatkoznak jelei.

A maginfláció ugyanakkor tartósan elérheti a 3%-ot idén. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését. Emiatt az MNB fokozatosan felkészülhet a monetáris kondíciók normalizálására, így a Monetáris Tanács az év során fokozatosan szűkítheti a nem-konvencionális eszközök használatát, azonban az alapkamat a jövő év közepéig változatlan maradhat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

árak

élelmiszer