Ennyit költöttünk tavaly: rekord bevétellel számolnak a boltosok

MTI   
  Megosztom
Ennyit költöttünk tavaly: rekord bevétellel számolnak a boltosok

Budapesten 1,4 millió, Szabolcsban 0,6 millió forint boltos költés jutott 2018-ban egy-egy lakosra. Élen jár Budapest után Győr-Moson Sopron és Pest. A fővárosban és 11 megyében egy millió forint felett jutott egy-egy főre számolva a boltos forgalom 2018-ban.

Tavaly 6,6%-kal nőtt a boltos költekezés, ami az elmúlt esztendőket nézve rekord nagyságú megugrás. Természetesen különbségek azért vannak, ha az egyes megyékben megnézzük a növekedés ütemét. A boltos kiskereskedelemről most már fillére pontos adatokkal tud dolgozni a statisztika, hiszen most már felhasználhatóak az online pénztárgépek adatai, írja a blokkk.com.

Budapest a maga 4,1%-os növekedési ütemével hátulról a harmadik, utolsó előtti Bács-Kiskun, a sor végén pedig Győr-Moson-Sopron volt 2018-ban. Ez persze csak a növekedés üteme, ami ráadásul időről-időre nagyokat hullámzik a megyék között, hiszen például a 2018-ban első Veszprém 2017-ben csak fele akkora ütemben nőtt.

A boltos költekezés területi különbözőségeit számos ok befolyásolja. Számít a gazdasági fejlettség, a turizmus, a nagyobb településeknél a környékről oda munkába járók költekezési kedve, a közlekedési viszonyok, a településszerkezet, vagy éppen a határközeliség.

Az egy lakosra jutó költekezésben az ország közepe a legerősebb: Budapest az első, Pest megye a harmadik, nyilván a fővárost övező bevásárlónegyedek jóvoltából is, amelyek döntő részben az autós bevásárlásokra épültek. Nem meglepő az sem, hogy az iparilag fejlett Győr-Moson-Sopron lakói a sorban a második legnagyobb költekezők. Békés, Borsod, Nógrád és Szabolcs azok a területek, ahol 2018-ban 0,8 millió forint alatt volt az egy lakósra jutó boltos költekezés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

költés

bolt