Szakemberhiány az agráriumban: a felzárkóztatási program lehet a megoldás

hvg.hu   
  Megosztom
Szakemberhiány az agráriumban: a felzárkóztatási program lehet a megoldás

A hátrányos helyzetű roma fiatalokat a munkaerőhiánnyal küzdő mezőgazdaságba terelnék - írta a hvg.hu. Az Agroma-program akár már jövőre is elindulhat, a tervezet szerint az új szakközépiskolai hálózat a Világítótorony nevet viselné. 

A vidéki munkaerőhiányra jelenhet megoldást az Agrárminisztérium új programja, melynek kifejezett célja az is, hogy a hátrányos helyzetű cigányságnak lehetőséget biztosítson a társadalmi mobilitásra. Ez a mezőgazdaságban fennálló állandó munkaerőhiányra és a roma fiatalok biztos megélhetésének megteremtésére is megoldást jelenthet a program kidolgozói szerint.

A szakemberhiánnyal küzdő agrárágazat számára jelentős munkaerőbázist jelenthetne a cigányság, akik jelenleg a megfelelő képzettség híján legfeljebb idénymunkákat tudnak vállalni. Ez pedig nem jelent számukra olyan kitörési lehetőséget, mint a szakképzettséghez kötött stabil munkahelyek.

Jelenleg az agrárminisztérium tárgyalja a javaslatot, azonban más tárcákat is érint a programtervezet: az oktatásért felelős EMMI-t, a Belügyminisztériumot, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumot. Az EMMI-nek kulcsszerepe lesz a program kialakításában, ugyanis a felzárkóztatás kiindulópontja egy új szakközépiskolai hálózat lesz: a Világítótorony-program.

Az elképzelések szerint 12-18 bentlakásos szakközépiskola jönne létre a vidéki, hátrányos helyzetű és roma fiataloknak. A szakképesítés megszerzése után a fiatalok stabil fizetést biztosító vidék agrárcégeknél helyezkednének el.

Azonban nem kerülnének azonnal ki a rendszerből: mentorként saját közösségük felzárkóztatásáért is sokat tehetnek a későbbiekben.

Az Agroma-program keretében megkezdenék a romák felzárkózását elősegíteni képes diplomás szakemberek képzését is a Gödöllői Szent István Egyetemen. Ezt egy másoddiplomás képzés elindításával tervezik kivitelezni, az első évben 25, majd évi 50 hallgatóval.

Az előkészítési fázist a tervezet a Magvető-programnak nevezi, melyet már idén be kellene indítani ahhoz, hogy 2020-tól elindulhasson az az Agroma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

roma felzárkóztatás

romák

cigányság

hátrányos helyzet

szakközépiskola

oktatás

mezőgazdaság

agrár

agrárium