Veszélyes is lehet: tilos a permetező drón használata Magyarországon

MTI   
  Megosztom
Veszélyes is lehet: tilos a permetező drón használata Magyarországon

A drónokra vonatkozó uniós jogszabály hatályba lépése után a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sürgetni fogja a jogharmonizációt, hogy a magyar szabályok is lehetővé tegyék a drónos permetezést.

A NAK keddi közleménye a jelenlegi EU-s és belföldi szabályozást egyaránt rendezetlennek nevezi. Az utóbbi engedélyezi ugyan a légi növényvédelmet, de az előírt feltételek nem alkalmazhatók pilóta nélküli gépekre.

A kamara kiemeli, hogy a mezőgazdaságban használható drónokra nincs még típusminősítési szabvány Magyarországon, ráadásul a vegyszerek drónos felhasználását sem vizsgálták még, hatósági döntés híján pedig egy növényvédő sem kapott engedélyt ilyen felhasználásra. A növényvédelmi szerek földi kijuttatásra engedélyezettek, a légi kijuttatást engedélyező külön rendelkezés csak a repülőgépes vagy helikopteres kijuttatást ismeri.

A NAK a hiányosságok miatt kockázatosnak nevezi a típusminősítés nélküli, növényvédő szer kijuttatására szolgáló eszközök megvásárlását.

A pilóta nélküli légi járművekre vonatkozó uniós rendelkezések már az idén a második félévben életbe léphetnek, a magyar jogszabályi környezet módosítást ezt követően lehet kezdeményezni - olvasható a közleményben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

permetezés

növényvédőszer

szabályozás

szabálysértés