Kiszáradnak a magyar földek: esőért fohászkodnak a földművesek

HelloVidék   
  Megosztom
Kiszáradnak a magyar földek: esőért fohászkodnak a földművesek

A rendkívül szélsőséges, változékony időjárás meglehetősen erősen hatott a határban zajló munkálatok menetére. Sőt, az ilyenkor aktuális feladatok sikeres elvégzésére is.

A vegetációs időszak így is valamennyi őszi vetésű növénynél – gabonafélék, repce, pillangósok, őszi gyeptelepítések – elkezdődött. A baktériumtörzsek fejlődését a rendkívül csapadékszegény időjárás és a rendszerint visszatérő éjszakai fagyok nagymértékben hátráltatták és hátráltatják, írja a Kemma.hu.

A téli, kora tavaszi aszály, illetve csapadékhiány várható következményeit mintegy 40–50 milliméter eső mérsékelhetné, a mezőgazdasági szakemberek szerint.

Az első nitrogén fejtrágyázást a termőkörzetek vetésterületeinek nyolcvan százalékán már elvégezték. A gazdálkodók általában 70–80 kiló nitrogén hatóanyagot juttattak ki a földekre. A gyorsan felszáradó táblák talaja optimális körülményeket teremtett a kora tavaszi vetésűeknél szükséges munkálatok elvégzéséhez. Eközben a befejezéséhez közeledik a tavaszi árpa, zab, borsó, lucerna talaj¬előkészítése, valamint vetése.

Az elkövetkező hetek csapadékviszonyai sorsdöntően befolyásolhatják a termelési év teljesítményét, hozamait, eredményességét. Szűkebb hazánkban a vetetlen területeken a szántás elmunkálása folyamatosan halad, ahol még elmaradtak a mélyszántással, ott is utolérték magukat az agrárvállalkozók. Jelenleg a simítózáson van a fő hangsúly. Az őszi kalászosok jó állapotban vannak, fejlettségük megfelelő, az úgynevezett bokrosító hengerezést a területek döntő részén már elvégezték.

Az őszi kalászosok fejtrágyázása folyamatos, az első adag fejtrágyát megkapták a növények, jellemzően 100–150 kilót hektáronként. Szintén zajlik a fejtrágyázás az őszi káposztarepcében, egyelőre gomba- és rovarölő szeres kezelés nem volt, de várhatóan a nagy repceormányos elleni védekezés megkezdődik.

A csapadékra nagy szükség lenne, mivel a szeles időjárás miatt az amúgy is kiszáradt talaj nedvességtartalma folyamatosan csökken, sok esetben porviharokat okozva.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

eső

szántás

trágyázás