Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti központja épül Magyarországon

MTI   
  Megosztom
Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti központja épül Magyarországon

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón Mosonmagyaróváron.

Nagy István mérföldkőnek nevezte a beruházást, mert a 330 hektáron megvalósuló fejlesztéssel az Agrárminisztérium azon céljai valósulnak meg, hogy versenyképessé váljon a magyar mezőgazdaság és széles körben elterjedt legyen a precíziós technológia. Ez a beruházás az elmúlt évtizedek legnagyobb és legkomplexebb hazai agrár- és élelmiszeripari beruházása, mondta el Nagy István A német vállalat ötven hektáron feldolgozó- és logisztikai központot, harminc hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoz létre, amellyel csaknem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára adhat kiugrási lehetőséget az európai piacokra.

Magyarország tavaly 83,8 milliárd forint értékben importált friss gyümölcsöket és 75,5 milliárd forint értékben friss zöldségeket. A magyar agrárexport pedig dinamikus növekedéssel az elmúlt években elérte a kilenc milliárd eurót, mondta az agrárminiszter.

A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszútávon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia központot, hotelt, autópálya felhajtót és lakásokat is kialakítanak. A teljes beruházással ötezer új munkahelyet teremtenek, közölte Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója.

A beruházással modern, fenntartható módon kívánnak termelni, s egész Magyarország területéről származó agrártermékeket szeretnének feldolgozni és értékesíteni, valamint együttműködnének a térség oktatási intézményeivel. Az elnök-vezérigazgató beszélt arról is, hogy azért választották a Hegyeshalom és Bezenye határában lévő területet, mert az a Budapest-Bécs-Pozsony tengelyen fekszik és kiváló az infrastruktúrája észak-déli és kelet-nyugati irányba is.

Németország tavaly is Magyarország legnagyobb befektetője volt és a legfontosabb külkereskedelmi partnere. Tavaly mintegy 27 százalékát tette ki a kereskedelemnek a magyar-német reláció, mondta el Ponevács-Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) beruházások ösztönzéséért felelős helyettes államtitkára.

Ez a beruházás energetikailag Európa zászlóshajója lehet, mert olyan komplex megújuló energiára alapozott fenntartható energia menedzsmentet kell kidolgozniuk, amelyhez egy városfejlesztési koncepció is kapcsolódik, mondta Jamniczky Zsolt, az E.On Hungária Zrt. igazgatóságának tagja. Magyarország kidolgozás alatt álló új energia stratégiájához is illeszkedik a beruházás, mert az okos, megfizethető és fenntartható energia alappilléreit egyesíti majd, mondta Jamniczky Zsolt.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kertészet

beruházás

magyarország