2019 a sárgabarack éve lehet: szépen fejlődnek a gyümölcsfák

HelloVidék   
  Megosztom
2019 a sárgabarack éve lehet: szépen fejlődnek a gyümölcsfák

A barackfákat tavaly olyan fagykár érte, amit a lexikonba is beleírtak, most viszont eddig nem alakul rosszul a tavasz a sárgabarackfák számára. Tavalyelőtt március 27-én még fagy volt, április közepén pedig hó.

„Az Európai Unióban 65 ezer hektáron termesztik, és az éves termésmennyiség 700 ezer tonna. Magyarországon évente 30 ezer tonna kajszibarackot termelnek, de hideg időjárás, vagy a virágzáskor jelentkező fagyok esetén ez visszaeshet 10 000 tonnára, mint 2018-ban"

– a tavalyi fagykár az internetes lexikonba is bekerült a „kajszi, kajszibarack vagy sárgabarack" szócikk alatt.

2018-ban a legjobban ezt a gyümölcsöt tizedelte meg az időjárás. Egy évvel korábban sem volt sokkal jobb a helyzet, ami a csonthéjas gyümölcsöket illeti. 2017. március 27-én mínusz 3–5 fokot is mértek, április 19-én pedig havazott, írja a Délmagyar.hu.

A kajszifák szempontjából most nincs különösebb probléma. Kedden is jó volt az idő, járják a méhek a virágokat, komolyabb lehűlés nem várható. Jövő szerdára mutat az előrejelzés nullafokos esti hőmérsékletet.

– mondta el Sipos József növényorvos, méhész.

A szakember szerint a méhek szempontjából nézve a téli hőmérséklet az áttelelés tekintetében kedvező volt, viszont az atkapopuláció szaporodási lánca nem szakadt meg. Meggyengültek a méhcsaládok. Mint ismert, tavaly jelentős méhpusztulás volt Magyarországon. A méhek most már intenzíven mozognak, és hordanak is, a fűz, a mogyoró, a mandula után egyszerre, robbanásszerűen kezdett virágozni a kajszi.

A vásárhelyi növényorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy ez sok szempontból érzékeny fázis. A 12–14 napig is virágzó sárgabarackfákat nem csak a fagy viselheti meg. Fagypont fölötti éjjeli hőmérsékleten is megfázhat a virág. A fák érzékenyebbek a gombabetegségekre is ilyenkor, a monília a virágon keresztül is terjed.

Ilyenkor permetezni csak méhkímélő szerekkel szabad.

– mondta Sipos József.

Olyan időjárás, ami minden növénynek megfelel, sosem lesz: a sárgabarack például jól tűri a szárazságot, de sok más növény megreked a fejlődésben a mostani aszály miatt. És ahogy komoly lehűlésre, úgy jelentős esőre sem lehet számítani mostanában. Ilyen körülmények között – figyelmeztet a növényorvos – oda kell figyelni arra, hogy a talaj maradék nedvessége megmaradjon.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

barack

gyümölcs

fagykár

méhek