Eltűnt egy komplett erdő a Balaton partján

HelloVidék   
  Megosztom
Eltűnt egy komplett erdő a Balaton partján

Fakivágás borzolja a kedélyeket Balatonfűzfőn. Két, tóhoz közeli helyen is letarolták a területet. Az egyiken lakópark épül, a másikon pedig strandröplabdapályákat hoznak létre. A polgármester úgy véli, a beruházások a város gazdagodását szolgálják. Mások rendőrségi feljelentést fontolgatnak - írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint elképesztő méretű erdőirtás történt Balatonfűzfőn, ahol a kivágott fák mennyisége nehezen saccolható meg, a rakás majd' negyven méter hosszú, a magassága pedig a hét métert is eléri. A fakivágás oka az elkövetkezendő beruházások, amik megvalósulnak a településen: egy sporttelep és egy lakópark.

Marton Béla polgármester elárulta a Magyar Nemzetnek, hogy az ipar mellett az idegenforgalmi vonzerő növelését is fontosnak tartják a városban, ezért kikötőket, uszodát és strandokat fejlesztettek, valamint tovább növeknék a település attrakcióit. Az új beruházás is ezt a célt szolgálja. A polgármester szerint az erdőirtáshoz az önkormányzatnak nincs köze, mivel a területet korábban eladták, az új tulajdonos pedig lakóparkot létesít a magántelken.

A másik helyszínen viszont pályázati pénzből épül strandröplabdapálya, ahol a polgármester elmondása szerint veszélyes fákat vágattak ki az önkormányzat területén.

Előtte kikértük a városi főépítész és egy tájépítész véleményét is. Ez nem Natura 2000-es terület. Ezen felül a sétány mellett a magyar állam területén engedélyt kértünk fakivágásra, mert ott a Natura 2000-es területen kétszázmillió forintos pályázatból parti sétányt és kerékpárutat építünk. Erre még nem kaptunk engedélyt, de ott nem is vágtunk. Igaz, hogy az önkormányzati területre a Balaton Sport Klub Kft. benyújtott egy kérelmet, hogy oda strandröplabdapályákat építsen, amely az önkormányzat tulajdona lesz

- mondta a polgármester, majd hozzátette: van igény az új létesítményre, ugyanis a magyar strandröplabda-szövetség alkalmasnak látja a területet arra, hogy országos és nemzetközi versenyeket tartsanak a területen.

A helyiek azonban nem nézik jó szemmel a beruházást: az a hír járja, hogy egy nyaralótulajdonos még januárban kikérte a Veszprém Megyei Kormányhivatal természet- és környezetvédelmi főosztályának állásfoglalását a röplabdapályának szánt területtel kapcsolatban, majd a kivágást követően környezetvédelmi felülvizsgálatot kért a kormányhivataltól. Mivel nem kapott választ, a rendőrségi feljelentésen gondolkodik.

A lap megkereste a Veszprém Megyei Kormányhivatalt a szóban forgó ügyben, amelytől a következő választ kapta:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdő

balaton

balatonfűzfő

lakópark

építkezés

fa

erdőirtás

beruházás