Kiderült: védett terület volt a Balatonnál kiirtott erdő

24.hu   
  Megosztom
Kiderült: védett terület volt a Balatonnál kiirtott erdő

Letarolták a tóparti erdő jelentős részét a balatonfűzfői strand melletti szakaszon, miután az önkormányzat elfogadta, hogy strandröplabda-centrumot alakítsanak ki a területen. A fák kivágása után Marton Béla polgármester a fűzfőiek Facebook-fórumán azt állította, hogy az erdő szimpla építési terület volt, azonban az erdő Natura 2000-es oltalom alatt áll - írja a 24.hu. 

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Balaton partján eltűnt egy komplett erdő. A polgármester azt állította, hogy „a strand és a Sirály kikötő közötti terület az önkormányzat tulajdonában van, és nem Natura 2000-es besorolású”, miután a helyiek felelősségre vonták az erdő letarolása miatt.

A 24.hu birtokába került dokumentum alapján azonban nem igaz, hogy csak veszélyes fákat vágattak ki, ugyanis a helyrajzi számon nyilvántartott terület Natura 2000-es oltalom alatt áll, tehát védettséget élvez. A Veszprém Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a védettséget az ingatlan-nyilvántartásba is rögzítették, a lap információi szerint a védett területet érintő fakivágásokról nem értesítették a hatóságot, pedig ahhoz külön engedély szükséges. A portál szerint a sportcentrum építésére kiszemelt terület különleges besorolásáról a beruházással kapcsolatos testületi szavazások előtt nem tájékoztatták az önkormányzati képviselőket sem.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdő

balaton

balatonfűzfő

építkezés

fa

erdőirtás

beruházás

natura 2000

kormányhivatal