Méhészeknek készült applikáció nyert a maratoni ötletversenyen

HelloVidék   
  Megosztom
Méhészeknek készült applikáció nyert a maratoni ötletversenyen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal 24 órás agrárinnovációs ötletversenyének fő célja volt, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az agrárszektorban, lehetővé téve az ágazat fejlődését. A verseny végén tartott prezentációk alapján a zsűri a verseny győztesének a BeeNet csapatát választotta, amely interaktív hálózat javaslatát dolgozta ki, méhészek, mezőgazdasági termelők és hatóságok közötti kapcsolattartásra.

A NAK és a Design Terminal 2019 februárjában pályázatot hirdetett, amelyre 50 csapat jelentkezett, ebből a legjobb 13 vett részt a 2019. március 22-23-i 24 órás agrárinnovációs ötletversenyen. A verseny célja amellett, hogy az egyetemi- és főiskolai hallgatók, pályakezdők és startupok megszólításával felhívja a figyelmet az agráriumban rejlő innovációs lehetőségekre az volt, hogy a legújabb technológiákat használó agrárszektort, mint vonzó karrierlehetőséget állítsa a fiatalok elé.

Az agrárszakértő mentorok többek között olyan újítások megálmodóival dolgoztak együtt a versenyen, mint

  • az alma fejlődési szakaszait nyomon követő növényvédelmi applikáció;
  • olyan mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldás, mely érzékeli, ha kártevő támadja a gyümölcsöst;
  • mezőgazdasági bérmunka-közvetítést támogató rendszer;
  • országos méhészeti hálózat;
  • szenzorokkal automatizált okoskaptár;
  • új öntözési technológia, amely csökkenti a felszíni öntözés veszteségeit;
  • intelligens fagyvédelmi rendszer vagy a szarvasmarhák metánkibocsátását csökkentő megoldás.

A verseny végén tartott prezentációk alapján a zsűri a verseny győztesének a BeeNet csapatát választotta, amely interaktív hálózat javaslatát dolgozta ki, méhészek, mezőgazdasági termelők és hatóságok közötti kapcsolattartásra.

A hétvégi ötletversenyen résztvevő 2-4 fős csapatoknak 24 óra állt rendelkezésükre, hogy rendkívül intenzív és hatékony fejlesztési folyamat során üzleti mentorok és agrárszakemberek bevonásával tökéletesítsék pályázati ötletüket, amit a verseny végén a zsűri előtt prezentáltak.

A díjazott csapatok:

  1. BeeNet: interaktív hálózat méhészek, mezőgazdasági termelők és hatóságok közötti kapcsolattartásra
  2. Grinsect: automatizált megoldás a fekete katonalégy lárváinak tenyésztésére és állattakarmányozási célú feldolgozására
  3. Almathron: mesterséges intelligenciát alkalmazó vadkár felmérési rendszer

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium különdíját a Trime kapta, amely egy vadkárelhárítási megoldás mesterséges intelligencia alkalmazásával

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ különdíját pedig a Mélyvíz kapta, amely egy közvetlen gyökéröntözési technológia, mellyel kiküszöbölhető a párolgási veszteség és a gyomok öntözése.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

design terminal

nak agrotech hackathon

méhészet

startup