Újabb nagy lépés: a Takarék Csoport átlagon felül bővítette jelzáloghitel-kihelyezését

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb nagy lépés: a Takarék Csoport átlagon felül bővítette jelzáloghitel-kihelyezését

A piaci átlagot meghaladva növelte lakossági jelzáloghitelezését a Takarék Csoport tavaly. A takarékok tavaly 95 milliárd forintot folyósítottak, a 35 százalékos növekedés több mint öt százalékkal múlta felül a 29,6 százalékos piaci átlagot. A bankcsoport, amely a jelentős szerkezeti átalakulások közepette is növeli piaci teljesítményét, idén további bővülésre számít.

A majdnem 100 milliárd forintnyi folyósított hitelállománnyal a Takarék Csoport tavaly 10 százalékos piaci részesedést ért el a lakossági jelzáloghitel-értékesítésben. Az állomány 2018 végén 389,4 milliárd forintot tett ki. Átlagosan mintegy 12 millió forintot igényeltek tavaly az ügyfelek, ami nagyjából kétszerese a 2016-os 5,7 millió forintos adatnak. Ez egyrészt az ingatlanárak növekedésének, másrészt a lakosság javuló hitelfelvételi képességének köszönhető, olvasható a Takarék Csoport közleményében.

Az ügyfelek előnyben részesítik a kiszámítható, hosszabb futamidőre fixált hiteltörlesztést, mellyel akár a futamidő végéig előre tervezhetik a törlesztést. A jellemző hitelfutamidő 15-20 év. A legtöbb igénylés 2018-ban Bács-Kiskun, Békés és Pest megyéből, valamint Budapestről érkezett, ami azt is mutatja, hogy a takarékok pozíciója a fővárosban is erős.

A jelzáloghitel-kihelyezési eredményhez hozzájárult a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeinek egyszerűsítése, mivel segítette az ahhoz igényelt, kedvező feltételű lakáscélú hitelezés növekedését. 2016-tól 2018-ig a Takarék Csoport 50,5 milliárd forint összegben kötött csok-szerződést, a tavaly decemberi adatok szerint az összes csok-támogatás minden ötödik forintját a generációk és családok igényeire fókuszáló takarékok folyósították.

A tavaly megkötött csok-támogatások 27 százalékát új, 73 százalékát használt lakásra vagy bővítésre használták fel. Az új lakásra szóló szerződések 33 százalékát egy vagy két, 67 százalékát három vagy több gyermekre kötötték. Az átlagosan felvett csok-összeg az összes támogatási formát figyelembe véve három év alatt megduplázódott: 2,9 millió forintra nőtt a 2015-ös 1,3 millió forintos átlagról.

A Takarék Csoport úgy ért el átlag fölötti emelkedést tavaly a jelzáloghitel-kihelyezésben, hogy közben az elmúlt évtizedek legjelentősebb átalakítását hajtja végre a pénzpiacon, hangsúlyozta Vida József, a Takarék Csoport központi bankjának elnök-vezérigazgatója. Idén várhatóan tovább folytatódik a jelzáloghitel-piac növekedése, amelyet a csok év elején bejelentett módosítása és új elemekkel való bővítése is kedvezően befolyásol. Szintén növeli a hitelfelvételi kedvet, hogy az idei év végéig érvényes a kedvezményes áfa az új lakások építésére, valamint alacsonyak a kamatok is. Mindezek kedvező hatással lesznek a Takarék Csoport idei ingatlanhitelezésére is, mondta el Vida József.

A 2016-ban életbe lépett családpolitikai intézkedések és a gazdaság stabilitásának folyamatos növekedése élénkítő hatást gyakorol az új- és használt lakások piacára, ezen keresztül pedig az ingatlanhitelezésre. Nőnek a reáljövedelmek az egyre stabilabb gazdasági környezetben, ami a lakosság biztonságérzetét kedvező irányba befolyásolja és a jelenlegi piaci kamatkörnyezettel együtt az ingatlanvásárlás vagy -építés bővülését eredményezi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

takarék csoport

jelzálog