Veszélyben az őszi gabona: ilyen szárazság már rég nem volt a földeken

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyben az őszi gabona: ilyen szárazság már rég nem volt a földeken

A tavasz már régen indult ilyen csapadékszegényen a Tisza-tónál, a mezőgazdaságban nagyon reménykednek az esőben. Az időjárás viszontagságai komoly hatással vannak az őszi gabonára. Bár még nincs baj, az előjelek azonban rosszak, a térség gazdái szerint sürgősen kell egy kiadós eső.

Az elmúlt években rendszerint a belvízről, a nehezen járható, művelhetetlenül sáros földekről szólt a tavasz a Tisza-tó és a Nagykunság térségében. Nagy gondot okozott, hogy a mezőgazdászok nem tudták időben elkezdeni a talajmunkákat, a belvíz pedig tönkretette az őszi vetést. Most azonban teljesen más a helyzet, írja a Szoljon.hu.

Feltűnően csapadékszegények voltak már a téli hónapok is, de a gazdák bíztak a kedvező tavaszi folytatásban. Ez a jelenség azonban tavasszal sem ért véget. Porzik a föld, van, ahol az őszi vetés ki sem kel, vagy ha mégis, ott a minőség bőven hagy kívánnivalót maga után.

Eljutottunk oda, hogy téli aszályról beszélhetünk, nagyon hiányzik a csapadék. Míg a korábbi években valóban a belvizes évkezdet volt a jellemző a térségben, idén csapadék nélkül telt el a tél. Március utolsó napjaiban vagyunk, és igazán mérhető csapadék még nem volt, kizárólag a hol erős, hol gyenge szél figyelhető meg.

– magyarázta Tarkó László agrármérnök.

A tiszaroffi szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a problémát tovább fokozza, hogy már ősszel is aszállyal küzdöttek az agráriumban, szeptember környékén alig kapott csapadékot a gabona és a repce. Akkor még bíztak a kedvező, csapadékos téli folytatásban, ez azonban elmaradt.

A héten már elindulnak a munkák legtöbb helyen, Tiszaroff körül például elkezdődik a napraforgó vetése. A körülmények azonban egyáltalán nem ideálisak: mindenhol azt látni, hogy a mezőgazdasági gépek porolnak a határban. Attól tart a megkérdezett gazdák többsége, hogy az őszi vetés esetében az időjárás kedvezőtlen hatással lesz a terményátlagra. Ezt előre nem lehet megbecsülni, korai pesszimistának lenni, de nem jók az előjelek.

Tiszaderzs környékén is rosszul indult a tavasz. Az őszi repce jól néz ki, de a búza foltos és gyenge, állítja Urbán Zsombor, derzsi mezőgazdász. elmondása szerint még nem kezdték el a talajmunkákat, mert ősszel és télen már előre dolgoztak. A mély fekvésű területeken kivárják az optimális időpontot, a talajmunka után szeretnék azonnal elkezdeni a vetést. Mióta gazdálkodik, nem emlékszik rá, hogy valaha is ilyen rossz állapotban lett volna a búza tavasszal, mondta el Urbán Zsombor. A tiszaderzsi szakember húsz éve van a pályán.

A búza egyszerűen nem akar kikelni, vagy ha mégis, akkor is gyenge.

– vázolta a mezőgazdász.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság februári adatai alátámasztják a gazdák tapasztalatait. A térség csapadékviszonyait vizsgáló jelentésük szerint például februárban mindössze a sokéves havi átlag negyedének megfelelő csapadék hullott idén.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

szárazság

tisza-tó