Veszélyben az őszi gabona: ilyen szárazság már rég nem volt a földeken

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyben az őszi gabona: ilyen szárazság már rég nem volt a földeken

A tavasz már régen indult ilyen csapadékszegényen a Tisza-tónál, a mezőgazdaságban nagyon reménykednek az esőben. Az időjárás viszontagságai komoly hatással vannak az őszi gabonára. Bár még nincs baj, az előjelek azonban rosszak, a térség gazdái szerint sürgősen kell egy kiadós eső.

Az elmúlt években rendszerint a belvízről, a nehezen járható, művelhetetlenül sáros földekről szólt a tavasz a Tisza-tó és a Nagykunság térségében. Nagy gondot okozott, hogy a mezőgazdászok nem tudták időben elkezdeni a talajmunkákat, a belvíz pedig tönkretette az őszi vetést. Most azonban teljesen más a helyzet, írja a Szoljon.hu.

Feltűnően csapadékszegények voltak már a téli hónapok is, de a gazdák bíztak a kedvező tavaszi folytatásban. Ez a jelenség azonban tavasszal sem ért véget. Porzik a föld, van, ahol az őszi vetés ki sem kel, vagy ha mégis, ott a minőség bőven hagy kívánnivalót maga után.

Eljutottunk oda, hogy téli aszályról beszélhetünk, nagyon hiányzik a csapadék. Míg a korábbi években valóban a belvizes évkezdet volt a jellemző a térségben, idén csapadék nélkül telt el a tél. Március utolsó napjaiban vagyunk, és igazán mérhető csapadék még nem volt, kizárólag a hol erős, hol gyenge szél figyelhető meg.

– magyarázta Tarkó László agrármérnök.

A tiszaroffi szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a problémát tovább fokozza, hogy már ősszel is aszállyal küzdöttek az agráriumban, szeptember környékén alig kapott csapadékot a gabona és a repce. Akkor még bíztak a kedvező, csapadékos téli folytatásban, ez azonban elmaradt.

A héten már elindulnak a munkák legtöbb helyen, Tiszaroff körül például elkezdődik a napraforgó vetése. A körülmények azonban egyáltalán nem ideálisak: mindenhol azt látni, hogy a mezőgazdasági gépek porolnak a határban. Attól tart a megkérdezett gazdák többsége, hogy az őszi vetés esetében az időjárás kedvezőtlen hatással lesz a terményátlagra. Ezt előre nem lehet megbecsülni, korai pesszimistának lenni, de nem jók az előjelek.

Tiszaderzs környékén is rosszul indult a tavasz. Az őszi repce jól néz ki, de a búza foltos és gyenge, állítja Urbán Zsombor, derzsi mezőgazdász. elmondása szerint még nem kezdték el a talajmunkákat, mert ősszel és télen már előre dolgoztak. A mély fekvésű területeken kivárják az optimális időpontot, a talajmunka után szeretnék azonnal elkezdeni a vetést. Mióta gazdálkodik, nem emlékszik rá, hogy valaha is ilyen rossz állapotban lett volna a búza tavasszal, mondta el Urbán Zsombor. A tiszaderzsi szakember húsz éve van a pályán.

A búza egyszerűen nem akar kikelni, vagy ha mégis, akkor is gyenge.

– vázolta a mezőgazdász.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság februári adatai alátámasztják a gazdák tapasztalatait. A térség csapadékviszonyait vizsgáló jelentésük szerint például februárban mindössze a sokéves havi átlag negyedének megfelelő csapadék hullott idén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

szárazság

tisza-tó