Veszélyben az őszi gabona: ilyen szárazság már rég nem volt a földeken

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyben az őszi gabona: ilyen szárazság már rég nem volt a földeken

A tavasz már régen indult ilyen csapadékszegényen a Tisza-tónál, a mezőgazdaságban nagyon reménykednek az esőben. Az időjárás viszontagságai komoly hatással vannak az őszi gabonára. Bár még nincs baj, az előjelek azonban rosszak, a térség gazdái szerint sürgősen kell egy kiadós eső.

Az elmúlt években rendszerint a belvízről, a nehezen járható, művelhetetlenül sáros földekről szólt a tavasz a Tisza-tó és a Nagykunság térségében. Nagy gondot okozott, hogy a mezőgazdászok nem tudták időben elkezdeni a talajmunkákat, a belvíz pedig tönkretette az őszi vetést. Most azonban teljesen más a helyzet, írja a Szoljon.hu.

Feltűnően csapadékszegények voltak már a téli hónapok is, de a gazdák bíztak a kedvező tavaszi folytatásban. Ez a jelenség azonban tavasszal sem ért véget. Porzik a föld, van, ahol az őszi vetés ki sem kel, vagy ha mégis, ott a minőség bőven hagy kívánnivalót maga után.

Eljutottunk oda, hogy téli aszályról beszélhetünk, nagyon hiányzik a csapadék. Míg a korábbi években valóban a belvizes évkezdet volt a jellemző a térségben, idén csapadék nélkül telt el a tél. Március utolsó napjaiban vagyunk, és igazán mérhető csapadék még nem volt, kizárólag a hol erős, hol gyenge szél figyelhető meg.

– magyarázta Tarkó László agrármérnök.

A tiszaroffi szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a problémát tovább fokozza, hogy már ősszel is aszállyal küzdöttek az agráriumban, szeptember környékén alig kapott csapadékot a gabona és a repce. Akkor még bíztak a kedvező, csapadékos téli folytatásban, ez azonban elmaradt.

A héten már elindulnak a munkák legtöbb helyen, Tiszaroff körül például elkezdődik a napraforgó vetése. A körülmények azonban egyáltalán nem ideálisak: mindenhol azt látni, hogy a mezőgazdasági gépek porolnak a határban. Attól tart a megkérdezett gazdák többsége, hogy az őszi vetés esetében az időjárás kedvezőtlen hatással lesz a terményátlagra. Ezt előre nem lehet megbecsülni, korai pesszimistának lenni, de nem jók az előjelek.

Tiszaderzs környékén is rosszul indult a tavasz. Az őszi repce jól néz ki, de a búza foltos és gyenge, állítja Urbán Zsombor, derzsi mezőgazdász. elmondása szerint még nem kezdték el a talajmunkákat, mert ősszel és télen már előre dolgoztak. A mély fekvésű területeken kivárják az optimális időpontot, a talajmunka után szeretnék azonnal elkezdeni a vetést. Mióta gazdálkodik, nem emlékszik rá, hogy valaha is ilyen rossz állapotban lett volna a búza tavasszal, mondta el Urbán Zsombor. A tiszaderzsi szakember húsz éve van a pályán.

A búza egyszerűen nem akar kikelni, vagy ha mégis, akkor is gyenge.

– vázolta a mezőgazdász.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság februári adatai alátámasztják a gazdák tapasztalatait. A térség csapadékviszonyait vizsgáló jelentésük szerint például februárban mindössze a sokéves havi átlag negyedének megfelelő csapadék hullott idén.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

szárazság

tisza-tó