Munkaerőhiány a vendéglátásban: a szakácsok többsége a Balatont választja

HelloVidék   
  Megosztom
Munkaerőhiány a vendéglátásban: a szakácsok többsége a Balatont választja

Sokan magától értetődőként kezelik, hogy azért van munkaerőhiány, mert a szakemberek elvándorolnak az országból. Ez nem minden esetben igaz ami a vendéglátós szakmákat – szakács, pincér, pultos – illeti. A tapasztalatok szerint a hiány oka elsősorban a turisztikai szakmák becsületének elvesztése, mivel ezek a szakmák nem tartoznak a legnépszerűbb pályaválasztási célok közé.

Vannak olyanok a fiatalabb munkavállalók között vannak, akik tapasztalataikhoz képest túlzott elvárásokkal vágnak bele az álláskeresésbe, és egyre több vendéglős panaszkodik arra, hogy a kezdő szakácsok között egyre több olyannal találkoznak, akik alapételeket sem tudnak elkészíteni, írja a Bama.hu.

Tomori Richárd, az egyik pécsi étteremben dolgozó szakács, beszélt nekünk arról, ő hogyan látja a kialakult helyzetet.

Már mintegy tíz éve vagyok a szakmában, és azt látom magam körül, hogy igen nagy problémát jelent a vendéglátást érintő munkaerőhiány. Sokan inkább elmennek a Balatonra végigrobotolni egy szezont, közel 1 millió forintért havonta, majd hosszasan pihennek otthon. Ilyenkor persze mindenki irigyli őket, mennyi pénzt kerestek, most meg mindenre ráérnek, barátokkal kávéznak, vásárolgatnak, kikapcsolódnak. A másik oldalát viszont sokszor elfelejtik, a napi robotolást hétvége nélkül, az ünnepnapokat család nélkül. Továbbá a fiatal korosztály szegényes tudása is nagy problémát jelent, ugyanis olyan hagyományos ételeket sem tudnak elkészíteni, mint a krumplipaprikás vagy főzelék. Mintha átugrották volna a lépcsőfokokat, így mindenki rögtön fine dining vonal felé szeretne orientálódni.

– mondta el Tomori Richárd.

Fotó: MTVA/Farkas Melinda

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vendéglátás

szakács

balaton