Munkaerőhiány a vendéglátásban: a szakácsok többsége a Balatont választja

HelloVidék   
  Megosztom
Munkaerőhiány a vendéglátásban: a szakácsok többsége a Balatont választja

Sokan magától értetődőként kezelik, hogy azért van munkaerőhiány, mert a szakemberek elvándorolnak az országból. Ez nem minden esetben igaz ami a vendéglátós szakmákat – szakács, pincér, pultos – illeti. A tapasztalatok szerint a hiány oka elsősorban a turisztikai szakmák becsületének elvesztése, mivel ezek a szakmák nem tartoznak a legnépszerűbb pályaválasztási célok közé.

Vannak olyanok a fiatalabb munkavállalók között vannak, akik tapasztalataikhoz képest túlzott elvárásokkal vágnak bele az álláskeresésbe, és egyre több vendéglős panaszkodik arra, hogy a kezdő szakácsok között egyre több olyannal találkoznak, akik alapételeket sem tudnak elkészíteni, írja a Bama.hu.

Tomori Richárd, az egyik pécsi étteremben dolgozó szakács, beszélt nekünk arról, ő hogyan látja a kialakult helyzetet.

Már mintegy tíz éve vagyok a szakmában, és azt látom magam körül, hogy igen nagy problémát jelent a vendéglátást érintő munkaerőhiány. Sokan inkább elmennek a Balatonra végigrobotolni egy szezont, közel 1 millió forintért havonta, majd hosszasan pihennek otthon. Ilyenkor persze mindenki irigyli őket, mennyi pénzt kerestek, most meg mindenre ráérnek, barátokkal kávéznak, vásárolgatnak, kikapcsolódnak. A másik oldalát viszont sokszor elfelejtik, a napi robotolást hétvége nélkül, az ünnepnapokat család nélkül. Továbbá a fiatal korosztály szegényes tudása is nagy problémát jelent, ugyanis olyan hagyományos ételeket sem tudnak elkészíteni, mint a krumplipaprikás vagy főzelék. Mintha átugrották volna a lépcsőfokokat, így mindenki rögtön fine dining vonal felé szeretne orientálódni.

– mondta el Tomori Richárd.

Fotó: MTVA/Farkas Melinda

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vendéglátás

szakács

balaton