Gigaberuházás Nógrád megyében: napelemparkot adtak át

MTI   
  Megosztom
Gigaberuházás Nógrád megyében: napelemparkot adtak át

Napelemes parkot adtak át a Nógrád megyei Szügy községben, a hétmilliárd forintos beruházás tízezer család villamosenergia igényét képes biztosítani.

A park beruházója a kassai Radix Union napelemgyártó és a Greentechnic Hungary Kft., a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alapító tagvállalata. Kiss Ernő, a szövetség elnöke, a Greentechnic ügyvezető igazgatója a rendezvényen elmondta: a 35 hektáros, 33 darabos, 500 kilowattos, összesen 16,5 megawattos napelem park első üteme készült el; 18 napelem sor a próbaüzem után már termel, a létesítményt teljes egészében egy hónap múlva építik ki.

Kiss Ernő arra is kitért, hogy a napelemes park üzemeltetésére, karbantartására öt-hat embert alkalmaznak. Az átadó ünnepségen részt vett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke is. Felidézte, hogy közel 25 éve adták át Szügyben az - akkor Magyarországon újdonságnak számító -, első, gyökérzónás szennyvíztisztító telepet.

Kitért arra, hogy Magyarország energiafogyasztásában már közel 14,5 százalék a megújuló energia felhasználása, Magyarország ezzel teljesítette a kitűzött célt, és hozzájárul ahhoz, hogy Európa 2020-ra teljesíthesse a 20, illetve 2030-ra a 32 százalékot.

Szili Katalin szólt arról is, hogy az Országgyűlés 2013-ban elfogadta a hosszútávú fenntartható fejlődés keretstratégiát, amelynek megvalósulásáért egyaránt tenniük kell az önkormányzatoknak, a kormánynak, a gazdasági és civil szervezeteknek, és a családoknak is. Ennek jó példája a szügyi beruházás - tette hozzá.

Fotó: MTI/Komka Péter

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

napelem

szügy

nógrád

napelempark

áram

áramellátás