Nem várható drágulás: így készülnek a húsvétra a tojástermelők

HelloVidék   
  Megosztom
Nem várható drágulás: így készülnek a húsvétra a tojástermelők

A húsvét egyik kötelező élelmiszere a tojás: elképesztő mennyiség fogy el ilyenkor, az éves termelés 8-10 százalékát ebben az időszakban kapkodják el a vásárlók. A vaol.hu cikkében Nagy Richárd jáki tojástermelővel beszélt arról, hogyan készülnek a hazai termelők a megnövekedett igényre.

A portál leírta, hogy Nagy Richárd családi gazdasága már most napi 1000 tojást termel, a vállalkozónál jelenleg 1300 tyúk van. A termelő elárulta, hogy a nagyobb méretű tojások a legnépszerűbbek. A nagyobb méret valójában a takarmány összetételének köszönhető, melyből a termelő tyúkjai évi 70 mázsát fogyasztanak el. A gazdálkodó maga keveri ki a takarmányt, kukoricából azonban sok kerül bele, ugyanis a tojás sárgája is ettől lesz szép.

Húsvét közeledtével a gazdálkodók teljesen feltöltik az állományt, a nyárra pedig - a kereslet visszaesésével - a felére csökkentik, tehát a kiszolgált tyúkok helyett nem vesznek újat. A tyúkok egy évet töltenek a gazdánál, ugyanis ennyi idő alatt lehet gazdaságos tojástermelést elvárni tőlük. A termelékenység visszaesése egy család esetében nem akkora a probléma, de egy tojástermelőnek már nem éri meg.

A tojás 28 napig is eláll hűvös helyen tartva, így akár már most is be lehet szerezni a húsvétra valót. Rendkívül fontos, hogy a tárolás előtt ne mossuk meg a tojást, mert azzal tönkretesszük a tojáshéj természetes védekezőképességét. Nagy Richárd elárulta, hogy ebben az időszakban sokan kérdezik, hogy lesz-e drágulás húsvét előtt, azonban a termelő nem tervezi az ár emelését.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tojás

húsvét

gazdaság

termelés

gazda

termelő

gazda