Nem várható drágulás: így készülnek a húsvétra a tojástermelők

HelloVidék   
  Megosztom
Nem várható drágulás: így készülnek a húsvétra a tojástermelők

A húsvét egyik kötelező élelmiszere a tojás: elképesztő mennyiség fogy el ilyenkor, az éves termelés 8-10 százalékát ebben az időszakban kapkodják el a vásárlók. A vaol.hu cikkében Nagy Richárd jáki tojástermelővel beszélt arról, hogyan készülnek a hazai termelők a megnövekedett igényre.

A portál leírta, hogy Nagy Richárd családi gazdasága már most napi 1000 tojást termel, a vállalkozónál jelenleg 1300 tyúk van. A termelő elárulta, hogy a nagyobb méretű tojások a legnépszerűbbek. A nagyobb méret valójában a takarmány összetételének köszönhető, melyből a termelő tyúkjai évi 70 mázsát fogyasztanak el. A gazdálkodó maga keveri ki a takarmányt, kukoricából azonban sok kerül bele, ugyanis a tojás sárgája is ettől lesz szép.

Húsvét közeledtével a gazdálkodók teljesen feltöltik az állományt, a nyárra pedig - a kereslet visszaesésével - a felére csökkentik, tehát a kiszolgált tyúkok helyett nem vesznek újat. A tyúkok egy évet töltenek a gazdánál, ugyanis ennyi idő alatt lehet gazdaságos tojástermelést elvárni tőlük. A termelékenység visszaesése egy család esetében nem akkora a probléma, de egy tojástermelőnek már nem éri meg.

A tojás 28 napig is eláll hűvös helyen tartva, így akár már most is be lehet szerezni a húsvétra valót. Rendkívül fontos, hogy a tárolás előtt ne mossuk meg a tojást, mert azzal tönkretesszük a tojáshéj természetes védekezőképességét. Nagy Richárd elárulta, hogy ebben az időszakban sokan kérdezik, hogy lesz-e drágulás húsvét előtt, azonban a termelő nem tervezi az ár emelését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tojás

húsvét

gazdaság

termelés

gazda

termelő

gazda