Nagyon sikeres a faoltási program: így őrzik meg az ősi magyar gyümölcsfajtákat

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Nagyon sikeres a faoltási program: így őrzik meg az ősi magyar gyümölcsfajtákat

Sikeres a Kisalföldi Erdőgazdaság (Kaeg) Zrt. ötödik éve tartó gyümölcsoltási programja, amelyen idén már több mint kétszázan vettek részt szombat délután a Győrhöz közeli Ravazdon - tájékoztatott a Zrt. ravazdi erdei iskola vezetője.

Libor Mária elmondta, a programmal az őshonos magyar gyümölcsfajták fogyasztását és továbbörökítését segítik. Hozzátette: ezért szervezték meg a római katolikus egyház által március 25-én ünnepelt, gyümölcsoltó Boldogasszony napjához kapcsolódva az oltó programot.

A korábbi alkalmakkor gyermekek és felnőttek közösen oltottak be vad alanyokat, például vadalmát, vadkörtét, ezúttal pedig az idei év fáját, a sajmeggyet oltják be meggyel és cseresznyével. A programban március 2-án, a fák nyugalmi időszakában, oltóvesszőket is gyűjtöttek, amelyekkel szombat délután az erdőgazdaság által biztosított sajmeggy vadalanyra saját oltványt készítettek.

Libor Mária kitért arra is, hogy a zrt., a többi állami erdőgazdasághoz hasonlóan, közcélú tevékenységként tart fent erdei iskolákat, ahol a legfiatalabbakat a környezettudatosságra nevelik. Ennek egyik eleme, hogy nemcsak az erdővel, hanem az erdő nyújtotta lehetőségekkel is megismertetik őket, így például a vadalanyokkal. Két éve gyermekek oltottak be vadalmákat, amelyeket otthonaikban azóta is gondoznak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

iskola

erdei iskola

gyümölcs

gyümölcsoltás

program

erdő

erdőgazdaság

környezettudatosság