Súlyos csapás a magyar gombászokra: mostantól nem szedheti bárki az erdők aranyát

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos csapás a magyar gombászokra: mostantól nem szedheti bárki az erdők aranyát

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett és a földalatti gombák gyűjtésére, feldolgozására és eladására vonatkozó rendelet legfrissebb módosítása.

Az évnek ennek a szakában rengetegen özönlenek a hazai erdőkbe, hogy begyűjtsék kedvenc gombafajtáikat. Viszont egyre többen gyűjtik őket kereskedelmi céllal, erre azonban külön szabályok vonatkoznak.

Ahogy a Magyar Közlöny 2019. április 1-jei számából kiderül, a kormány döntött az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet és a földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012. (III. 19.) VM rendelet módosításáról.

Ennek részletes leírását valamint a piacon és az egész ország területén árusításra engedélyezett gombafajok jegyzéke itt olvashatod. De a legfontosabb változásokat mi is kigyűjtöttük, íme néhány hasznos információ.

A gomba-szakellenőri tevékenységben számos módosítás történt

Az végezheti ezt a tevékenységet, aki a gomba-szakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik. Valamint, aki a minisztériummal – pályázati eljárást követően – gomba-szakellenőri tanfolyam szervezésére vonatkozó megállapodást kötött jogi személy vagy egyéni vállalkozó (egyéni cég) által szervezett gomba-szakellenőri tanfolyamon részt vett, és sikeres vizsgát tett.

A miniszteri rendelet alapján védett gombafajnak minősített fajhoz tartozó gomba, ha emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősül, akkor a gomba-szakellenőr a begyűjtött gombák közül kiválogatja és elkülönít őket.

A gomba-szakellenőr a forgalomba hozatalra szánt emberi fogyasztásra alkalmas gombáról fajonként a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal honlapján közzétett, a 3. melléklet szerinti adatokat tartalmazó nyomtatvány szerinti gombaminősítési igazolást állít ki. Ezt követően az eredeti példányt a gombatétel minősítését kérőnél, a másolati példánya a gomba-szakellenőrnél marad.

A gombaminősítési igazolást piacon kívüli minősítés esetén a gomba-szakellenőr, piacon történő minősítés esetén a piac üzemeltetője a kiállítástól számított két évig köteles megőrizni.

Piaci árusítás esetén a gombaminősítési igazolást a gombatétel mellett jól látható módon kell elhelyezni, amely csak az adott árusítási helyen, a kiállítás napján használható fel, és amelyet az árusítás befejezése után le kell adni az azt kiállító gomba-szakellenőrnek.

A gomba gyűjtése, minősítése és forgalomba hozatalában is új módosítások születtek

Az általános rendelkezés kiegészült egy ponttal, miszerint: a termékkísérő dokumentumban szerepelnie kell a számviteli bizonylatnak és a szállítólevélnek is.

Valamennyi termékkísérő dokumentumon fel kell tüntetni a gombaminősítési igazolás sorszámát és az adott gombafajra előírt felhasználási feltételt. A gomba-szakellenőr a lakossági gombaminősítésről adatokat tartalmazó nyilvántartást, vagyis gombaminősítési naplót kell vezetnie. A gombaminősítési naplót a gomba-szakellenőr, illetve piacon történő gomba-szakellenőri minősítés esetén a piac üzemeltetője az utolsó bejegyzés időpontjától számított két évig köteles megőrizni.

-Nem végső fogyasztó részére történő értékesítés esetén a termékkísérő dokumentációnak tartalmaznia kell a gombajegyzéknek megfelelően a gombafaj latin és magyar nevét, a „gyűjtött” megjelölést, a gombatétel mennyiségét, a gombavizsgálat dátumát, a gombavizsgálati igazolás sorszámát. Ezt a dokumentációt a jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a gombakészlet kimerülését követően két hónapig meg kell megőrizni. A vendéglátó létesítményben a termékkísérő dokumentumot jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a gombából készült étel felszolgálását vagy forgalomba hozatalát követő egy hónapig kell megőrizni.

A gombaminősítési igazolás az alábbi adatokat tartalmazza:

  • A gombaminősítés helye, dátuma (év, hónap, nap),
  • a gombaminősítési igazolás sorszáma,
  • a gombatételt forgalomba hozó természetes személy neve, lakóhelye; jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet esetében a szervezet neve és székhelye,
  • az emberi fogyasztásra alkalmas gomba gombajegyzék szerinti magyar elnevezése, mennyisége és az adott gombafajra előírt felhasználási feltétel,
  • arra vonatkozó figyelmeztetés, hogy az igazolás a piaci árusítás esetén csak a kiállítás napján és helyén jogosít árusításra, valamint
  • a gomba-szakellenőr cégszerű aláírása.

A gombaminősítési napló az alábbi adatokat tartalmazza:

  • A gombaminősítés helye és időpontja (év, hónap, nap),
  • a gomba-szakellenőr neve és nyilvántartási száma,
  • a gombagyűjtő természetes személy neve és lakcíme,
  • a gomba magyar elnevezése és mennyisége (db vagy kg),
  • a gomba minősítése (ehető, nem ehető, feltételesen ehető vagy mérgező), valamint
  • a gomba-szakellenőr aláírása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gomba

gombaszakértő

gombagyűjtés

gomba értékesítés