Tíz éven belül újra a természeté lehet a pécsi szénbánya területe

HelloVidék   
  Megosztom
Tíz éven belül újra a természeté lehet a pécsi szénbánya területe

A tervek szerint egy 28 méter mély bányatavat kell majd kiszivattyúzni, valamint a környező területre közel 40 centi vastag földet hordani. A projekten már egy éve dolgoznak.

Már egy éve zajlik a mecseki Karolina külfejtés egy évvel ezelőtt kezdődött rekultivációja, melynek során visszaadják a természetnek az egykori szénbányát - írja a Pécsma.hu. Az eddigi munkálatok során elkészült egy szűrőgát, ami abban segített, hogy a bányató vizét ki tudják szivattyúzni, hogy majd fel tudják tölteni. Ez ősszel már javában zajlott, földet és köveket hordtak vissza a mederbe.

A külfejtés során 30 év alatt 8,5 millió tonna szenet termeltek ki, a munkálatok alatt igénybe vett területeket kell most feltölteni a közeli meddőhányóból. Első körbe 33 ezer köbméternyi talajföldet hordtak a bányató helyére.

A közeli meddőhányóból egész pontosan 9,6 millió tonna meddőt hordanak majd a bányató területére, majd egy negyven centiméteres termőföldréteggel lefedik. Ez azért fontos, mert ide könnyebben telepednek meg később a növények. A munkálatoknak 2029 végéig kell befejeződniük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pécs

bányató

bánya

természet