Ennyire súlyos az aszályhelyzet: veszélyben a magyar zöldség és gyümölcs

MTI   
  Megosztom
Ennyire súlyos az aszályhelyzet: veszélyben a magyar zöldség és gyümölcs

Kedvezőtlenül érinti az aszály a gyümölcs- és zöldségtermő területeket, jelenleg 120-160 milliméter csapadék hiányzik a talajból - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke szerint idén a kajszi- és az őszibarackot kivéve a tavalyinál szerényebb, nagyjából közepes termés várható a tavalyi meglehetősen kevés csapadék és az idei aszályos tavasz miatt. Ugyanakkor valószínűsíti, hogy az öntözött ültetvényekben - a belföldi termelőfelület egynegyedén - kevesebb problémát okoz a csapadékhiány.

Ledó Ferenc elmondta, hogy március közepétől elindult a korai vetésű zöldségek termesztése (zöldborsó, gyökérzöldségek - sárgarépa, petrezselyem) és a vöröshagyma vetése. A többi szabadföldi zöldség vetése, palántázása április közepétől kezdődik. Megjegyezte, hogy

A csapadékhiány miatt e területeket öntözni kell. A korai vetésű zöldségeknél a zöldborsó kivételével 70-80 százalékban megoldott az öntözés. Az elnök kiemelte: az öntözést segíti az, hogy a kormányzat meghosszabbította az öntözési idényt, amely március 1-jétől október 31-ig tart majd. Ezen időszakban a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aszály

szárazság

öntözés

gazdaság

mezőgazdaság

agrár

zöldség

gyümölcs

növénytermesztés