Súlyos csapás a gazdáknak: megszabnák, mennyi állat tartható

hvg.hu   
  Megosztom
Súlyos csapás a gazdáknak: megszabnák, mennyi állat tartható

Egyre több önkormányzat szorgalmazza, hogy vonják vissza azt a 2012-es döntést, ami megállapította, hogy a városokban is lehet korlátlan számban haszonállatot, disznót, tyúkot, valamint tehenet tartani - írja a hvg.hu.

A portál szerint az Országgyűlés 2012-ben döntött úgy, hogy az önkormányzatok nem korlátozhatják a haszonállatok számát az illetékességi területükhöz tartozó ingatlanokon. A döntés mögött az az indok húzódott meg, hogy ezzel a lépéssel ismét reneszánszát élheti a háztáji, azonban ez nem így történt.

A 2012-es rendelkezés főként a turisztikailag felkapott vidéki városokban okoz problémát, mint például Hévízen, Hajdúszoboszlón és Gyulán. Ezekben a városokban ugyanis "már egyetlen, a háza kertjéből baromfiudvart, sertéstelepet kialakító gazda is keresztbe tehet a sok család megélhetését szolgáló zimmer frei műfajnak." A főbb gondot az okozza, hogy nem szankcionálható az, ha a disznótartás bűzzel és legyekkel jár, csak akkor vezethet eredményre a jogi út, ha a panaszosnak sikerül bizonyítania, hogy az állattartó a jószágokat nem megfelelő körülmények között tartja.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

állat

haszonállat

város

önkormányzat

gazdaság

gazda

állattartás

állattenyésztés