Drágulást jósoltak zöldségfronton: itt biztosan nem aggódnak a vásárlók

HelloVidék   
  Megosztom
Drágulást jósoltak zöldségfronton: itt biztosan nem aggódnak a vásárlók

Zöldségfronton drágulást jósoltak a sajtóhírek. Az egri piacon szerencsére azt tapasztaltuk, nem változtak zöldségeink árai. Ugyan a magyar burgonya eltűnt, s helyére a francia import került, de ez nem meglepő a kofák szerint, hiszen már augusztusra elfogyott a hazai termék – írja a heol.hu.

A portál szerint nem kell attól tartani, hogy az egri és a gyöngyösi piacon nőne a zöldségek ára, mivel a tapasztalatok azt mutatják, nagyjából annyiért lehet bevásárolni, mint tavaly. Egyetlen érdekességre hívta fel a figyelmet az oldal, az pedig az, hogy a magyar burgonyát felváltotta a francia import. Úgy tűnik egyelőre nem megfizethetetlen a primőr, de a petrezselyemgyökérért ára magasabb a megszokottnál az aszály miatt. A hazai burgonya- és vöröshagyma termés jelentősen elmaradt a várttól tavaly, viszont az egri piac eladói úgy vélik, most még nem kell attól tartani, hogy az árak az egekbe szöknek.

A burgonya kilója 250 forint, a sárgarépa 300, a csomónyi piros retek 180 forint, a karfiol 450, a petrezselyemgyökér pedig 1500 forintot kóstál nálunk. Ezek nem kiugró összegek, ugyanis tavaly sem alakultak másként az árak. Persze, ha szétnézünk az egri piacon, némi eltérést tapasztalhatunk, de a versenyhelyzet ezt kívánja

– mondta Karóczkai Andrea. A jelenlegi állapotok szerint nem minden zöldség ára emelkedett meg, szakértők szerint főként a gyökérzöldségekért – főként a petrezselyemgyökérért –, és a vöröshagymáért kell többet fizetnünk, mint tavaly, mivel ezek sínylették meg a legjobban a mostani időjárást.

A márciusi fagyok miatt késve tudtak csak vetni a gazdák, az április közepén ránk tört forróság miatt pedig tőhiányosan keltek ki a növények. A gondokat tetézte az aszály, ahol nem tudtak öntözni, ott gyenge minőségű lett a termés, vagy ki is pusztultak a növények. Az idei időjárásban csak az volt jó, hogy a betakarítás idején alig volt csapadék, ezért alacsonyak a tárolási veszteségek. A nálunk kialakult „zöldségmizéria” nem egyedülálló Európában: több országban is kevés termett gyökérzöldségekből. Ez pedig azért érint minket kedvezőtlenül, mert megnehezíti és megdrágítja az esetleg szükséges importot

– mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. Kiemelte azt is, hogy gond volt a vetéskori időjárással és a vetőmagvak minőségével is. Voltak olyanok, amik ki sem keltek, ez azt okozta, hogy többször kellett vetni, az aszály miatt pedig szinte folyamatosan öntözésre volt szükség. Ezen felül problémát jelentett a kártevők inváziója is. Mindezek ellenére a szakemberek bizakodnak és mindenkit nyugalomra intenek: hamarosan megérkezhet a csapadék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség

drágulás

piac

eger

vidék