Korai pánikba esni: lesz mit termeszteni az aszályos időszakban is

hvg.hu   
  Megosztom
Korai pánikba esni: lesz mit termeszteni az aszályos időszakban is

Nem félni kell a klímaváltozástól, hanem tudni kell a válaszokat, ismerni, hogy milyen növények telepíthetők a megváltozott körülmények között – idézte Nagy István agrárminisztert a hvg.hu.

A portál osztotta meg az Inforádió Aréna című műsorában elhangzott interjú részletét, aminben a miniszter kifejtette véleményét a témában. Nagy István szerint nem ez az első száraz időszak Magyarországon, pont ezért a szakembereknek elő kell venni azokat a növényeket és fajtákat, amelyek kiállják a környezetváltozás próbáját. Mint mondta, a hazai mag-génbank a 8. legnagyobb a világon, világhíresek vagyunk növénynemesítésben és vetőmagelőállításban is.

Meg kell hajolni a természet előtt, de az ember nem véletlenül a teremtés koronája. Képes arra, hogy ezekre a kihívásokra megfelelő válaszokat teremtsen

- mondta a miniszter. Kiemelte azt is, hogy a klímaváltozás komoly problémát jelent és küzdeni is kell ellenne, de az lenne a legjobb, ha mindezt úgy tennénk, hogy közben nem csökkenne a gazdasági növekedésünk.

Nem fair, hogy más országok a gazdasági nehézségeiket azzal akarják kiküszöbölni, hogy a vetélytársaikra olyan előírásokat akarnak kivetni, ami a felzárkózásunkat lassítja. Ezt nem lehet hagyni. Ehelyett olyan intézkedésekre van szükség, amelyeket el tudunk érni

- fejtette ki az uniós kibocsátás-csökkentési tervekkel kapcsolatban. Kitért arra is, hogy ebben az évben nagyon nagy területet, összesen 24 ezer hektárt érintett az aszály, ami jelentős károkat is okozott. De beszélt arról is, hogy több ezer hektár kajszibarackot rongált meg a tavaszi fagy.

Hasonlóan aggasztó problémaként emelte ki azt is, hogy tönkremehet az egész magyar sertéságazat, ha már csak egy háztájiban megjelenik a sertéspestis. A tervek szerint, ha még több fertőzött vaddisznót találnak, a most bevezetett intézkedéseken ellenére is, akkor a családoktól felvásárolnák a házi sertéseket, és kártérítést fizetnének nekik, hogy legalább három évig ne tartsanak disznót.

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aszály

károk

sertés

vaddisznó

föld

gazdaság

kártérítés