Korai pánikba esni: lesz mit termeszteni az aszályos időszakban is

hvg.hu   
  Megosztom
Korai pánikba esni: lesz mit termeszteni az aszályos időszakban is

Nem félni kell a klímaváltozástól, hanem tudni kell a válaszokat, ismerni, hogy milyen növények telepíthetők a megváltozott körülmények között – idézte Nagy István agrárminisztert a hvg.hu.

A portál osztotta meg az Inforádió Aréna című műsorában elhangzott interjú részletét, aminben a miniszter kifejtette véleményét a témában. Nagy István szerint nem ez az első száraz időszak Magyarországon, pont ezért a szakembereknek elő kell venni azokat a növényeket és fajtákat, amelyek kiállják a környezetváltozás próbáját. Mint mondta, a hazai mag-génbank a 8. legnagyobb a világon, világhíresek vagyunk növénynemesítésben és vetőmagelőállításban is.

Meg kell hajolni a természet előtt, de az ember nem véletlenül a teremtés koronája. Képes arra, hogy ezekre a kihívásokra megfelelő válaszokat teremtsen

- mondta a miniszter. Kiemelte azt is, hogy a klímaváltozás komoly problémát jelent és küzdeni is kell ellenne, de az lenne a legjobb, ha mindezt úgy tennénk, hogy közben nem csökkenne a gazdasági növekedésünk.

Nem fair, hogy más országok a gazdasági nehézségeiket azzal akarják kiküszöbölni, hogy a vetélytársaikra olyan előírásokat akarnak kivetni, ami a felzárkózásunkat lassítja. Ezt nem lehet hagyni. Ehelyett olyan intézkedésekre van szükség, amelyeket el tudunk érni

- fejtette ki az uniós kibocsátás-csökkentési tervekkel kapcsolatban. Kitért arra is, hogy ebben az évben nagyon nagy területet, összesen 24 ezer hektárt érintett az aszály, ami jelentős károkat is okozott. De beszélt arról is, hogy több ezer hektár kajszibarackot rongált meg a tavaszi fagy.

Hasonlóan aggasztó problémaként emelte ki azt is, hogy tönkremehet az egész magyar sertéságazat, ha már csak egy háztájiban megjelenik a sertéspestis. A tervek szerint, ha még több fertőzött vaddisznót találnak, a most bevezetett intézkedéseken ellenére is, akkor a családoktól felvásárolnák a házi sertéseket, és kártérítést fizetnének nekik, hogy legalább három évig ne tartsanak disznót.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aszály

károk

sertés

vaddisznó

föld

gazdaság

kártérítés