Új irány a magyar építészetben: hagyományokból merítenének a szakemberek

HelloVidék   
  Megosztom
Új irány a magyar építészetben: hagyományokból merítenének a szakemberek

A főépítészek legfőbb feladata, hogy a települési arculatok előnyükre változva öröklődjenek át a jövőbe - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a főépítészi rendszer jubileumi rendezvényén.

Az államtitkár a sajátos magyar építészet megteremtését szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy mindez nem lehet a nyugati minták szolgai másolása vagy anakronisztikus utánzás. Külön kiemelte, hogy a kormányzatnak is felelősséget kell viselnie annak meghatározásában, hogy mi a magyar település és településszerkezet, és mit lehet ezzel kezdeni a jövőben. Az államtitkár szerint a hagyományokból táplálkozó magyar építészeti elemek nem csupán az ország településeinek utcaképét határozhatják meg, de a világ építészetében is irányadók lehetnek.

A területi irányítás megyeivé alakítása kijelölte az állami és az önkormányzati felelősség határát az épített környezetének alakításában. Utóbbihoz kapcsolódva példa nélküli vállalkozás a települési arculati kézikönyvek összeállítása. A tapasztalatok szerint a helyiek szívesen fogadják, hogy a településről országszerte átfogó építészeti pillanatfelvétel készül

- emelte ki, a főépítészi rendszer kiterjesztésének eredményei közül Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészetért és építésügyért felelős helyettes államtitkára.

Az épített és természeti környezet összhangjának megteremtését, a tudásátadást és az érdekegyeztetést a főépítészi tevékenység állandó, jogszabályi környezettől független céljának nevezte Kolossa József, az építészeti és építésügyi helyettes államtitkárság Területrendezési és Településügyi Főosztályának vezetője.

A főépítészi rendszert érintő jogszabály-módosítási javaslatok az EP-választások után kerülhetnek az Országgyűlés elé

– mondta Kolossa József. A tervezett intézkedések közül kiemelte még a balatoni főépítészi hivatal megteremtését, új szakértők bevonását a világörökségi és más szempontból kiemelt területek kezelésére, valamint az állami főépítészek közötti kapcsolatok erősítését. Sürgette egyúttal a fiatal szakemberek megszólítását képzésekkel és életpályamodellek kialakításával, valamint a megyei szintű irányítás és a szakmai kapcsolatok erősítését. Kitért arra is, hogy a tapasztalatok szerint a rendszer hatékonysága jelentős mértékben függ a megyei főépítészek, valamint a területi építész- és a mérnökkamarák összefogásán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

építészet

magyar építészet

főépítész