Ennek nem fognak örülni a magyarok: ismét drágulhat a hús

Világgazdaság   
  Megosztom
Ennek nem fognak örülni a magyarok: ismét drágulhat a hús

A sertés­termékpályán jól látszik az áfacsökkentés utáni piactisztulás, de a jelentős költségnövekedés miatt erős átadásiár-emelési kényszerbe kerültek az ágazat szereplői – jelentette ki a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy annyira megemelkedtek a húsipari cégek költségei, hogy áremelésre kényszerülnek. Éder Tamás szerint a bérek emelkedése már a 10 százalékot is meghaladta, de az energia és a csomagolóanyag drágulása is megdobná az árakat.

Az élő sertés ára is 30 százalékkal nőtt, ennek oka Kínába nyúlik vissza, hiszen az Ázsiában tomboló sertéspestis miatt az ország igénye hatalmassá vált a világpiacon. A lap szerint az iparági szerelők a túlélésük érdekében kénytelenek árat emelni, ehhez Éder empátiát kért a kereskedelmi partnerektől és a fogyasztóktól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

élelmiszer

hús

drágulás

gazdaság

húsipar