Így vernek át a piacon: spanyol vidékről jön a kamu magyar eper

24.hu   
  Megosztom
Így vernek át a piacon: spanyol vidékről jön a kamu magyar eper

Sokak szeme láttára csomagolják át az import (görög, spanyol) epret a Nagybani piacon, hogy aztán magyarként árulják tovább, tetemes haszonnal – mondta el egy magyar epertermelő a 24.hu-nak.

A portálnak egy termelő számolt be az esetről, aki a saját szemével látta, ahogy a spanyol import eperből percek alatt „magyar termék” lett. Cselesen átpakolták az eredeti spanyol rekeszekből a piros gyümölcsöket a magyar felségjelű faládákba. Az árus, aki mindennek szemtanúja volt, azon bosszankodott, hogy a hazai gazdák áruját ezzel szemben nem nagyon akarták megvásárolni a Nagybanin. Az import epret ugyan kilónként 300 forintért hozzák be hazánkba, de eladni már dupla vagy tripla áron szokták. Ehhez képest a magyar gazdák 1000-1200 forintért árulják terményeiket.

Bizonyos kereskedők nagyot szakítanak ezzel az eljárással, mivel hiába 300 forintért kerül hazánkba az eper, mire a vásárlók elé kerül, akár megközelítheti az 1000-1800 forintos árat is. Ez tehát elég nagy átverés a fogyasztóknak: jó drágán kell megvásárolniuk az epret, ami ráadásul nem is magyar. Ezt tetőzi még az is, hogy az import gyümölcs miatt a magyar gazdáktól sem szívesen vásárolnak a vevők epret, mert úgy gondolják, a magyar eper volt túl nagy és ízetlen.

A termelő szerint, aki végignézte az átcímkézést, ez rettentő igazságtalan. Gondoljunk csak bele, a hazai termelők rengeteget dolgoznak azért, hogy az aktuális szezonban, jó minőségű epret ehessünk. Pont emiatt tartja bántónak a gazda, hogy az az eper fogy el a legtöbb boltban, piacon, ami már körbeutazta fél Európát. Amikor kamionszámra hozzák be az epret az országba, esélye sincs a magyar termelőnek, hogy eladja a kemény munkával betakarított terményét.

Szemrebbenés nélkül trükköznek

A szemfüles gazda szerint a Nagybanin már régóta megy az átcsomagolás. Kiemelte azt is, hogy aki szégyenlősebb, az nem az asztalon csomagolja át az árut, hogy mindenki lássa, hanem a kocsijában. Külön kitért arra is, hogy nem ellenőrzi senki, mi folyik a piacon. Persze, ha lenne, akkor azt is kijátszanák a termelő szerint. Az ilyen esetre vesz egy-két láda magyar epret, és ha ellenőrzést kap, azt mondja, éppen a számlával lefedett magyar epret árulja.

Nem az a baj, hogy import epret árulnak a piacon. De az nagyon nem korrekt, hogy magyarként árulják. Ha import, akkor azt kell kiírni. A fogyasztó majd úgyis az ár, a küllem és a minőség alapján dönt

- mondta a FruitVeb volt alelnöke, Csizmadia György. Kitért arra is, hogy amit az epertermelő látott, évről-évre visszatérő probléma, és nemcsak a Nagybanin fordul elő, hanem a kisebb piacokon is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eper

termelő

kamu

hamis termék