Folytatódik a fagylaltforradalom: kígyózó sorokra számolnak idén is

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a fagylaltforradalom: kígyózó sorokra számolnak idén is

Minden évben élénk társadalmi vita alakul ki arról, pontosan mi számít jégkrémnek, fagylaltnak, hol készült először, és mióta fogyasztja az emberiség ezt a mára az élelmiszerpiac leginnovatívabb termékei közé tartozó desszertet. Az elmúlt években fagylaltforradalom zajlott itthon – írja a Világgazdaság.

Egy kis történelem

Többen is magukénak érzik a fagylaltot: a kínaiak, az olaszok és a franciák is úgy gondolják, övék a legjobb jeges édesség és bizony az ötlet is tőlük származik. Persze hozzájuk csatlakoztak az amerikaiak is, akik szerint viszont náluk nyílt az első, igazi fagyizó.

A portál szerint a kínaiak már ötezer éve élvezik a hűsítő, gyümölcsös édességet, bár a valósághoz inkább az áll közel, hogy valószínűleg a sörbetre hasonlító jégkását fogyaszthatták, mintsem egy igai, tejből készült fagylaltot.

A franciák sem maradtak ki a fagyizás öröméből, mivel egy buzgó cukrász megismertette velük a fagyi készítés mesterségét. A 17. században Francesco Procopio del Coltellin szicíliai, palermói származású mester saját jegyzeteiből adta át tudását a korabeli érdeklődőknek, amit Nápolyban tanult meg.

Az első fagylalt elkészítésének címére egy északolasz tartomány, Veneto is versenybe szállt, mivel Velencétől száz kilométerre, Conegliano és Valdobbiadene között egy kis település esküszik rá, hogy ott készült először a ma ismert fagylalt.

Lenyomta a jégkrémipar a fagyit?

Az, hogy ki készített a világon először fagylaltot, talán már nem is számít, hiszen egyre többször tapasztalható, hogy a jégkrémipar mind választékban, mind pedig praktikumban lenyomja a tejes édességet.

Érdekes például, hogy a déli országokban szezonálisan esznek fagylaltokat, épp úgy, ahogy hazánkban is, viszont a jégkrém értékesítése csak az időjárástól függ. A pálcikás jeges annyira kelendő lett az utóbbi időben, hogy betört a hagyományos fagylaltok közé is: egyre népszerűbb a tölcsérből fogyasztható változatuk is. A legfurcsább mégis az talán, hogy a legtöbb ilyen termék nem ad rosszabb íz élményt, mint a főzött fagylaltok.

Hazánkban csak néhány éve indult útjára a fagylaltforradalom, amelynek célja a kézműves termékek választékának bővítése és a fogyasztók visszacsalogatása a cukrászdákba. Ennek eredménye, hogy az utóbbi szezonokban ismét kígyózó sorok állnak a fagyizók előtt.

Ugyan Budapesten már 1870 óta lehet fagylaltot kapni, egy 1753-as erdélyi szakácskönyv már a Magyar Királyság területén is emlegette a terméket. A korabeli jegyzetek szerint a fagylalt elkészítése olyan drága volt, hogy csak a kiváltságosok engedhették meg maguknak a fogyasztását. Végül a 19. század végétől lett elérhető bárki számára.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fagyi

fagylalt

fagylaltozó

jégkrém

ipar

kézműves