Egyre kevesebb a magyar zöldség: brutálisan csökken a termőterület

Világgazdaság   
  Megosztom
Egyre kevesebb a magyar zöldség: brutálisan csökken a termőterület

Az idén jelentősen csökken a zöldségtermő terület, de a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon, hacsak nem szól közbe az időjárás - írja a Világgazdaság.

2019-ben a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a zöldségtermő terület hazánkban. A tendencia folytatódik: a csemegekukorica tervezett területe 13,6, a görögdinnyéé 10,7, a vöröshagymáé 3,1, a zöldpaprikáé 21,5, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal csökken az egy évvel korábbinál, de már tavaly is hasonló mértékben zsugorodott a vetésterület. Tavaly a zöldpaprika termőterülete lett kisebb, de a csemegekukorica, a paradicsom, a görögdinnye és a karfiol területe növekedett.

Egyes zöldségféléknél az előző évi piaci történések, másoknál a zöldségfeldolgozók igényei szabják meg a termőterületet, de a hazai piacon ez nem okoz drasztikus változást

– árulta el a Világgazdaságnak Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, majd hozzátette: a dinnye területe több mint 400 hektárral fog csökkenni. A több mint 4 ezer hektáros termőterület-visszaesést a feldolgozóüzemek csökkenő igénye okozhatja.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

mezőgazdaság

aszály

termőterület

agrár

zöldség