Egyre kevesebb a magyar zöldség: brutálisan csökken a termőterület

Világgazdaság   
  Megosztom
Egyre kevesebb a magyar zöldség: brutálisan csökken a termőterület

Az idén jelentősen csökken a zöldségtermő terület, de a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon, hacsak nem szól közbe az időjárás - írja a Világgazdaság.

2019-ben a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a zöldségtermő terület hazánkban. A tendencia folytatódik: a csemegekukorica tervezett területe 13,6, a görögdinnyéé 10,7, a vöröshagymáé 3,1, a zöldpaprikáé 21,5, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal csökken az egy évvel korábbinál, de már tavaly is hasonló mértékben zsugorodott a vetésterület. Tavaly a zöldpaprika termőterülete lett kisebb, de a csemegekukorica, a paradicsom, a görögdinnye és a karfiol területe növekedett.

Egyes zöldségféléknél az előző évi piaci történések, másoknál a zöldségfeldolgozók igényei szabják meg a termőterületet, de a hazai piacon ez nem okoz drasztikus változást

– árulta el a Világgazdaságnak Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, majd hozzátette: a dinnye területe több mint 400 hektárral fog csökkenni. A több mint 4 ezer hektáros termőterület-visszaesést a feldolgozóüzemek csökkenő igénye okozhatja.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

mezőgazdaság

aszály

termőterület

agrár

zöldség

. gyümölcs