Veszélyben a magyar akácméz: nem bírnak a méhészek a szeszélyes időjárással

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyben a magyar akácméz: nem bírnak a méhészek a szeszélyes időjárással

Az elmúlt időszak szeszélyes időjárása nagy gondokat okoz a méhészeknek. A megzavarodott természet, a klímaváltozás, a hőmérsékleti anomáliák mind-mind hatással vannak az apró rovarok mézgyűjtő tevékenységére – írja a Duol.hu.

Valamikor, úgy harminc évvel ezelőtt, kezdő méhész koromban a fagyosszentek szoktak problémát okozni. Azonban olyan nagyon nagy baj nem volt, mivel az akác május végén, június elején kezdett el virágozni. Most viszont minden előbb virágzik és a fagyosszentek idején tódul be a hideg.

- mondta Papp László, a Dunaújváros és Vidéke Méhész Egyesület vezetője.

A méhészek fő bevételi forrása az akác, két virágzásra szoktak menni, az egyik a déli virág, a másik pedig az északi országrészben van. A gond az, hogy a Dunaújváros vonzáskörzetében lévő akácfák már virágoznak, és ebben az időben a méh vagy ki sem repül, vagy esőben kénytelen felkeresni az amúgy kevésbé termelő virágokat. A rovarok dolgoznának, de eredmény nélküli a munkájuk. Papp László szerint bár jövő héten lenne a második akácozás, még kérdéses, mennyire lesz eredményes.

Az első akác már oda van! Tehát a jó akácmézzel kapcsolatos remények eleve elvesztek. Ha a második akácvirágzást ki tudjuk használni, akkor egy gyenge közepes, de inkább gyenge terméseredményre számolunk.

– mondta Papp László a várható kilátásokról.

Az akác után a vetett kultúrák, mustár és olajretek, tehát a pillangós virágok adhatnak még lehetőséget. Ha valaki vándorol hársra, az el tud menni Zselicbe, de ott rengetegen vannak, tehát nem nagyon érdemes oda menni. A hárs után következik a napraforgó, és ezzel be is fejeződik az idei év, ezután már csak a jövő évi felkészülés és tervek adnak feladatot a méhészeknek

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

méz

méh

méhészet