Bővül a hazai traktorflotta: új gépekkel hasíthatnak a magyar gazdák

HelloVidék   
  Megosztom
Bővül a hazai traktorflotta: új gépekkel hasíthatnak a magyar gazdák

Felélénkítheti az agrárgépek piacát és a lízingpiacot, valamint korszerűbb gépparkot hozhat a piaci szereplőknél egy új állami támogatás - közölte a Magyar Lízingszövetség.

Új mezőgazdasági gépek, például traktorok vásárlásához igényelt finanszírozás esetében ugyanis az agrárminisztériumi friss rendelete (15/2019. (IV. 25.)) szerint a kamatok 50 százalékára kérhető támogatás.

Kedvező lehetőséget kapnak az agrárvállalkozások: állami támogatással igénybe vehető lízingfinanszírozással korszerűsíthetik a gépparkjukat egy április végén megjelent agrárminisztériumi rendelet eredményeként.

Új gépek, kedvezményes finanszírozással

A Magyar Lízingszövetség közleményében kiemeli: a jogszabály a feltételeknek megfelelő agrárvállalkozásoknak új gépek, például új traktorok beszerzésére kötött lízingkonstrukcióhoz kaphatnak lízingdíj-támogatást, amely a kamattartalom 50 százalékáig terjedhet. „Kedvező, hogy a Magyar Nemzeti Bank NHP Fix programjában elérhető konstrukciókra is vonatkozik a támogatás. Fontos feltétel, hogy az év végéig megkötött lízingszerződésekhez igényelhető a kamattámogatás.” - emelte ki Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A Magyar Lízingszövetség szerint a minisztériumi rendelet alapján igényelhető támogatás nagyobb mozgásteret nyújt a vállalkozásoknak új agrárgépek, például traktorok beszerzéséhez. Tóth Zoltán elmondta: a lízingcégek arra számítanak, hogy sok agrárvállalkozás éppen az állami támogatás miatt él majd a lízingfinanszírozás lehetőségével és az új gépek segítségével a korábbinál hatékonyabb, versenyképesebb cégekké válhatnak.

Egy eleve stabil részpiacon jöhet élénkülés

A támogatás élénkülést hozhat a mezőgazdasági gépek finanszírozásában, amely egyébként a magyar lízingpiacon belül évek óta az egyik legstabilabb szegmens. 2018-ban az agrárgépek beszerzésére 82 milliárd forintot helyeztek ki a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, ami éves szinten 14 százalékos emelkedésnek felel meg.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

trakror

segítség

támogatás

mezőgazdasági gépek