Itt a vége: több száz vidéki munkahelye szűnik meg

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a vége: több száz vidéki munkahelye szűnik meg

Dombóvár egyik meghatározó, és nagy múlttal rendelkező cége, a Pasha Kft. bejelentette, hogy beszünteti termelését. Így az egyik jelentős gazdasági szereppel rendelkező, huszonhét éve itt működő, közel kétszáz munkavállalót foglalkoztató gyár zárja be kapuit hamarosan, amely nagy veszteség a városnak, az érintett családoknak – írja a Teol.hu.

Az elmúlt években a hagyományos vonalú és magasabb árfekvésű fehérnemű-eladások jelentősen visszaestek, ezért közel ötödével kellett csökkenteni a Chantelle Csoport termelési kapacitását, amelyhez a dombóvári üzem is tartozik. Ezek a piaci folyamtok mindenki számára ismertek voltak már jó ideje, azonban az idei évkezdet új helyzetet teremtett, azaz ezek a negatív tendenciák erősödtek, így az elmúlt évek munkája folyamatosan a piac átalakulásával szembeni küzdelemről szólt. Számos lépéssel kellett rugalmasabbá és hatékonyabbá tennünk a termelést, ebben az itt dolgozó kollégák is partnerek voltak. Ennek ellenére az anyavállaltnak meg kellett hoznia ezt a nehéz döntést.

– mondta Rózsa Béla, a Pasha Kft. igazgatója.

A dombóvári üzem termelési értelemben mindig is sikeres volt, a munkánkat jellemző mérőszámok is erről árulkodnak. Az elmúlt években a vállalat menedzsmentje a dolgozókkal közösen, tudatos munkával tette a Pasha Kft-t egy innovatív, az új kihívásokhoz alkalmazkodni tudó referenciaüzemmé, amely a francia cégcsoporton belül jelentős szereplővé vált.

Az üzem dolgozóinak kiváló teljesítménye és munkamorálja tette lehetővé, hogy a magyarországi termelésünket a lehető leghosszabb ideig fenn tudjuk tartani, erről szólt az elmúlt 27 év túlzás nélkül. Tegnap a bejelentés történt meg, maga a termelés július 19-ig, a korábban meghirdetett nyári leállásig tart.

– mondta az igazgató.

Az anyavállalat és a vezetés egyrészt a hatályos jogszabályok maximális betartásával kívánja végigvinni a csoportos leépítés folyamatát, de az igazgató hozzátette, hogy a törvényes jogszabályokat meghaladóan kívánnak gondoskodni a munkavállalóikról, legyen az plusz pénzbeli juttatás, vagy egyéb olyan szolgáltatás, amely az új munkavállalást segíti elő.

Felkértünk egy profi munkaerő-közvetítő céget, amely gyakorlatilag a bejelentés pillanatától profi módon segít a munkatársainknak abban, hogy állást találjanak a környéken. Nem csak a lehetséges munkahelyek felkutatásában segítenek, hanem abban is, hogy a dolgozók könnyebben vegyék az akadályokat, hiszen nagy részük tíz vagy akár húsz éve is itt dolgozik. Nekik nem annyira egyértelmű, hogy ebben a helyzetben hogyan kell megjelenni a munkaerőpiacon, hogy kell elnyerni egy bizonyos állást.

- közölte Rózsa Béla.

Az igazgató elmondása szerint arra ösztönzik a munkavállalóinkat, hogy minél több segítséget vegyenek igénybe, akár az önéletrajzuk elkészítésében, akár az állásinterjúra felkészítésben. Az előzetes felmérések alapján most úgy tűnik, hogy kedvezőek a lehetőségek a környéken, munkaerőhiány van.

A francia cég tulajdonosát és a Pasha ügyvezetőjét szerdán délelőtt fogadta Szabó Loránd polgármester, hogy első kézből tájékozódhasson a részletekről. Sajnálatát fejezte ki, és együttműködéséről biztosította a vezetőket. Kijelentette, hogy elsődleges feladatának a 102 dombóvári munkavállaló sorsának mielőbbi rendezését tekinti.

Összehívjuk azoknak az intézményeknek, cégeknek a vezetőit, akik az önkormányzat holdudvarához tartoznak, hogy listát készítsünk a szabad munkalehetőségekről. Összefogás, sok munka és higgadtság kell ebben a helyzetben

– mondta Szabó Loránd.

Megválasztott tisztségviselőként és emberként mindent el fogok követni, hogy a bajba jutott embereken segíteni lehessen. Nyilván, egy magántulajdonú cég életébe nem szólhat bele senki, de bízom abban, hogy ez a sajnálatos változás mindenkinek a lehető legkevesebb érdeksérelemmel fog járni. Személy szerint én is minden tőlem tehetőt meg fogok tenni, hogy a munkájukat elveszítő emberek mielőbb ismét munkába állhassanak.

- közölte Potápi Árpád János, a térség országgyűlési képviselője.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dombóvár

leépítés

munkahely

cég

munkaerő