Zöld fejlesztés a papírtermékek terén: jön a szalmából készült papírzsebkendő

HelloVidék   
  Megosztom
Zöld fejlesztés a papírtermékek terén: jön a szalmából készült papírzsebkendő

12 milliárd forintos zöld fejlesztést jelentett be a világ egyik legnagyobb higiéniai papírtermékeket gyártó vállalata, az Essity. A cég az alternatív rostszálak felhasználásával gyártja a jövőben lakossági és ipari, professzionális higiéniai papírtermékeit.

Az cég vezető globális higiéniai és egészségügyi vállalatként elkötelezett az újrahasznosítás és a zöld technológiák iránt. A cég mintegy 400 millió svéd koronát - azaz megközelítőleg 12 milliárd forintot - fektet a fenntartható alternatív rost technológia kialakításába. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a vállalat mannheimi gyárában kiváló minőségű lakossági és ipari higiéniai papírtermékeket állítson elő mezőgazdasági melléktermékként keletkező búzaszalmából, várhatóan 2020 második felétől.

Ez a körkörös fenntartható innovációra épülő technológia, alapjaiban alakítja át a papírtermékek hatását környezetünkre.

A fenntarthatósági céljaink eléréséhez folyamatosan figyelemmel kísérjük és értékeljük az új termelési módszereket. Ez a bejelentés jól példázza, hogy az innovatív technológia hogyan járulhat hozzá a fenntarthatóbb társadalomhoz

- mondta Magnus Groth, az Essity elnök-vezérigazgatója. Az vállalat a világ egyik legnagyobb papírgyártója, amely a friss fából készült cellulóz alapanyagú termékek terén a világ legnagyobb felvásárlójának számít, emellett alkalmaz újrahasznosított rostot is a papírgyártás során.

A búzaszalma az a szármaradvány, amely a gabona betakarítása után megmarad. Egy részét állatok fekvőhelyének vagy a talaj lefedésére használják, azonban ennek az anyagnak a fele eddig felhasználás nélkül a szemétbe került. A cég ezt a mellékterméket vonja be a termelésbe, mannheimi és környékbeli gazdálkodóktól származó szalmát feldolgozva.

Új módszer, azonos minőség: a búzarostból előállított papírtermékek minősége összemérhető a friss fapépből készültekkel

A gyártó kizárólagos szerződést írt alá az amerikai Sustainable Fiber Technologies vállalattal (SFT.). A globális megállapodás lehetővé teszi a cég számára az SFT Phoenix Process™ használatát, amely technológia a növényi alapú megújuló rostanyagokat a papírtermékek gyártására alkalmas péppé alakítja. A búzaszalmából előállított termék ugyanolyan fényes, puha és erős lesz, mint a friss fapépből előállított papír.

A búzaszalma használata más téren is jelentősen támogatja a fenntarthatóságot, ugyanis a gyártás során számottevően kevesebb vizet és energiát használnak fel.

Ez az eljárás lehetővé teszi majd, hogy a cég a gyártás során kiváltsa a friss farostot a megújuló búzaszalmával. A módszer hozzájárul a környezet megóvásához, mivel lényegesen kevesebb víz és energia használatát igényli. Emellett bevon egy fel nem használt mezőgazdasági mellékterméket és azt értékes, új papírrost-forrássá alakítja

- mondta Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divízió kereskedelmi igazgatója.

A gyártás során keletkező melléktermék is újrahasznosítható

A búzaszalmából a cellulóz alapanyag elkészítése után fennmaradó melléktermék sokféleképpen újrahasznosítható. Például műtrágyaként a talaj termőképességének javítására, vagy fenntartható alternatívája lehet a szintetikus termékekben, valamint az ipari és építkezési adalékanyagban előforduló kőolajszármazékoknak.

Arra törekednek, hogy 2030-ra 33 százalékkal csökkentse az ökológiai lábnyomát, valamint a cég szén-dioxid kibocsátását, a párizsi klímaegyezménnyel összhangban lévő Science Based Targets nemzetközi klímavédelmi iniciatívát alkalmazva. Ma a vállalat gyáraiban előállított lakossági és professzionális higiéniai termékek esetében az előállításhoz szükséges cellulóz alapanyag körülbelül 60%-át minősített forrásból érkező friss farost, 40%-át pedig újrahasznosított rost biztosítja.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

papírzsebkendő

zsebkendő

szalma

higiénia

környezetbarát

zöld fejlesztés