Befellegzett idén a magyar bornak? A szőlősgazdák zöldszüretet javasolnak

HelloVidék   
  Megosztom
Befellegzett idén a magyar bornak? A szőlősgazdák zöldszüretet javasolnak

Úgy tűnik, hogy a szőlősgazdák hatalmas értékesítési nehézségek elé néznek, ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a borlepárlási lehetőség mellett a zöldszüret engedélyezését is kérte a szaktárcától. Zöldszüret Magyarországon még soha nem volt, ilyenkor még az érés előtt leszedik a fürtöket – írja a Teol.

A nagy bortermelő országok tavaly visszaszerezték azokat a piacaikat, amelyeket elvesztettek a 2017-es gyenge termés miatt, és a magyar termékek ismét kiszorultak ezekről a helyekről, miközben tavaly kimagasló mennyiségű, 3,6 millió hektoliter bor került a magyarországi pincékbe, írja a Világgazdaság. Emiatt nagyjából egymillió hektoliter bor még vevőre vár, miközben az idei termés is jónak ígérkezik.

Az állam a zöldszüret keretében fajtánként az utóbbi két év termésátlaga alapján hektáronként 800-900 ezer forintot fizet azoknak, akik július 10-ig leszedik a fürtöket. Nem kötelező részt venni a zöldszüretben, de június 15. után a gazdálkodók már nem módosíthatnak döntésükön. Aki jégkárt jelentett idén, az az érintett területtel nem vehet részt a zöldszüreti programban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szőlő

bor

hellovidék

zöldszüret

időjárás

pincészet

jégkár

mezőgazdaság