Te is szoktál gyümölcsöt aszalni, fűszereket szárítani? Most milliós támogatást kaphatsz

MTI   
  Megosztom
Te is szoktál gyümölcsöt aszalni, fűszereket szárítani? Most milliós támogatást kaphatsz

Megjelent az a Nagy István agrárminiszter által 2019. március 13-án bejelentett, 500 millió forint keretösszegű új támogatási rendelet, amely alapján a zöldség (beleértve a fűszerpaprikát is), gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény alapanyagból, forró levegővel, mesterségesen szárított, illetve aszalt termény-előállítók fűtési költségeik után támogatást igényelhetnek - írja közleményében az Agrárminisztérium.

A feldolgozók támogatásával a fűszerpaprika ágazat versenyképességének javításán túl elősegíthető, hogy a zöldség, gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény ágazat szereplői eredményesebben kezelhessék az ágazatot érintő piaci és klimatikus kihívásokat, növelhessék a kertészeti kultúrák hozzáadott értékét és jövedelemtermelő képességét.

A 20/2019. (V. 27.) AM rendelet alapján azok a szárítmány-előállító vállalkozások jogosultak támogatásra, amelyek – egyéb feltétel mellett – igazolják a szárítmány-előállítás céljára felhasznált tüzelőanyag (földgáz, tartályos vagy palackos propán-bután gáz) mennyiségét.

A támogatás összege a kérelem benyújtását megelőző év július 1-jétől a benyújtási év június 30-áig tartó időszakban felhasznált hőenergia mennyiségétől függ. A támogatás mértéke a rendelet mellékletében meghatározott sávok szerint változik. A támogatásra jogosultak évente legfeljebb 3.700 és 66.666 eurónak megfelelő forintot kaphatnak. (Az árfolyamtól függően ez körülbelül 1,2 millió és 21 millió forint közötti összegnek felel meg.)

A támogatási kérelem a későbbiekben a Magyar Államkincstárnál nyújtható be, az elektronikus űrlapkitöltő felület kialakítása után. A benyújtásra évente július 15. és augusztus 15. között lesz lehetőség. A Kincstár a beadás technikai feltételeiről honlapján ad ki közleményt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szárítmány

szárítmány-előállítók

támogatás

gazdaság

zöldség

gyümölcs

fűszernövény

termesztés

termelő

előállítók