Beütött a klímaváltozás: hatalmasat drágulnak a magyar gyümölcsök

Index   
  Megosztom
Beütött a klímaváltozás: hatalmasat drágulnak a magyar gyümölcsök

Nem kedvez az idén az időjárás a mezőgazdasági termelésnek, ezért arra kell készülni, hogy gyakorlatilag minden fontosabb gyümölcs az átlagosnál drágább lesz a piacon. A szamócaszezont már tönkretette a viharos május, a szakértők szerint nem számíthatunk sok jóra – írja az Index.

A klímaváltozással összefüggő, kiszámíthatatlanná váló időjárás hatalmas kihívást jelent az agráriumnak, ezen belül a gyümölcs- és zöldségtermesztésnek különösen. A zöldségnövények és gyümölcsfák az aszálytól a hidegen át a túl sok esőig mindenre érzékenyek, idén pedig jutott nekik mindenből, ami rossz.

Enyhe és száraz idő jellemezte az idei márciust és áprilist, de az ország egyes részein éjszakai fagyok is voltak, mondta el Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A gyümölcsfákról azt kell tudni, hogy a kora tavaszi aszály kevésbé érinti őket hátrányosan, mint például a talaj felső részében gyökerező gabonaféléket, de azért a virágzások időszakában már nagyon várták az esőt a gyümölcstermesztők, mondta Apáti. Ez meg is érkezett május elejével, de aztán gyorsan túl sok lett a jóból.

A szamóca alaposan megsínylette az elmúlt hetek esőzéseit. A szamócaszezon közepén járunk, így az áraknak már lejjebb kellett volna menniük, a piacra járók azonban ebből semmit sem érzékelnek idén, pedig előzetesen jó szezonnak ígérkezett a mostani, csakhogy az elmúlt évtizedek talán legborúsabb és legcsapadékosabb májusa keresztülhúzott minden számítást.

A szamócának nagyjából a fele szabadföldi termesztésű, ezt az állományt nem lehet megvédeni az esőtől, így a termés több tíz százalékos nagyságrendje gombás fertőzések áldozata lett.

Eáadásul vontatottabbá vált az érés, és a betakarítás is nehezebbé vált a sár miatt. Összességében így kevesebb jutott szamócából a piacra, miközben a kereslet nagyjából stabil, és ez feltornázta az árat.

Lassan a nyakunkon van a cseresznyeszezon, normális esetben úgy két hét múlva már piacra kerülnének a korai érésű fajták. Már a virágzás időszakában látszott, hogy az idei nem lesz túl erős év cseresznyében, a májusi özönvíz azonban végképp betett a cseresznyének, mondta Apáti Ferenc. Ez a gyümölcs eleve az egyik legérzékenyebb, fontos számára, hogy termékenyülés és a kötődés időszakában fényt és meleget kapjon, ezeknek pedig idén híján volt.

Májusban végig hűvös, fényszegény idő volt, ami miatt a terméskötődés nem elég erős, sok cseresznye zöldborsó nagyságú állapotban lepotyog a fákról. Emiatt eleve kisebb lesz a termés volumene, de az eső miatt még az is jelentős részben használhatatlan lesz, ami megmarad a korán érő fajtákból.

A csapadéktól a cseresznye hajlamos kihasadni, az ilyen gyümölcsöket pedig megtámadják a kórokozók. Apáti szerint a kihasadt cseresznye semmilyen felhasználásra nem alkalmas, hamar megpenészedik és megrohad a fán.

A később érő fajtáknál még van remény egy közepes termésre, de összességében arra kell készülni, hogy az átlagnál drágább lesz a cseresznye.

Úgy egy hónap múlva jön a hazai termesztésű kajszi szezonja. A tavalyi katasztrofális év után egy fokkal jobbnak ígérkezik a termés. A fák idén többnyire megúszták azokat a fagyokat, amelyek tavaly a virágzás időszakában beütöttek.

Nagyjából ugyanez a helyzet az őszibaracknál, bár a termés nagyjából harmadáért felelős Szeged-Szatymaz régió szenvedett fagykárokat. Mindezzel együtt a látható tényezők alapján közepes, a tavalyi rossz szezont meghaladó mennyiségű termés várható.

A magyarországi barackár szempontjából még kérdéses, milyen lesz az idei termés Olaszországban, ami hagyományosan nagy kajsziexportőr. Ha jó - és egyelőre úgy tűnik, hogy jó -, akkor alacsony áron fog ránk szabadulni az importbarack, ami lenyomhatja a magyar árakat akkor is, ha nincs túl nagy bőség hazai gyümölcsből.

A késő nyáron - kora ősszel érő gyümölcsfajtákról egyelőre nehéz biztosat mondani, de Apáti Ferenc szerint alma-körte vonalon gyenge-közepes, szilvából pedig inkább közepes termésátlagok várhatók.

Fogyasztói szempontból zöldségfronton egy kicsit jobb a helyzet, mint a gyümölcsöknél. Ugyan a zöldség egy részét is szabadföldi kultúrákon állítják elő, de ezek a termények inkább feldolgozott vagy mélyhűtött formában kerülnek majd a piacra. Ebben az iparágban vannak tartalékkészletek, az esetleges drágulás eloszlik több évre.

A májusi rossz idő a fóliasátras termesztést is érinti a fényhiány miatt, ez azzal jár, hogy lassul az állományok fejlődése, ugyanakkor, ha néhány héten belül megjön a melegebb, naposabb idő, az korrigálhatja. Paradicsomból úgy néz ki, nem lesz hiány idén, inkább némi túlkínálatra számíthatunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség-gyümölcs

eső

csapadék

klímaváltozás

időjárás

drágulás