Durván csökken a közmunkások száma: ide mennek utána

Világgazdaság   
  Megosztom
Durván csökken a közmunkások száma: ide mennek utána

Az első negyedév végére 102,7 ezerre csökkent a közfoglalkoztatottak száma; utoljára 2013 tavaszán voltak ennél kevesebben a rendszerben, amikor megkezdődött a program felfuttatása - írja a Világgazdaság.

A portál szerint tovább csökkent a közmunkában foglalkoztatottak száma: márciusban átlagosan 102 757 fő vett részt a programban, februárhoz képest 15,1 ezerrel, 2018 márciusához mérten pedig 35,9 ezer fővel voltak kevesebben. Ez a szám még soha sem volt ennyire alacsony. 2013 áprilisában, amikor elindult a program, átlagosan 105,3 ezer fő vett részt a programban.

A gyorsuló létszámcsökkenés arra vezethető vissza, hogy a versenyszféra elszívó hatása egyre inkább érvényesül. A cégek ma már valós munkaerő-tartalékként tekintenek a közmunkában dolgozó vagy a tartósan munka nélküli emberekre. A tapasztalatok szerint felkészültséggel, a munkába állást segítő programokkal a közmunkából érkezőket is sikeresen tudják integrálni a termelésbe.

Fotó: MTI/Varga György

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

közfoglalkoztatott

közfoglalkoztatás

közmunka

közmunka program.