Veszélyben a magyar falu: elöntheti a víz, ha nem kapnak támogatást

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyben a magyar falu: elöntheti a víz, ha nem kapnak támogatást

Katasztrofális állapotokat eredményezett a múlt szerdai özönvízszerű esőzés Mánfán. A Baranya-csatorna több helyen kilépett a medréből, a víz az úton hömpölygött, kerítéseket vitt el, átjárókat tett tönkre - írja a bama.hu.

A portál szerint az elmúlt években is több gondot okozott, hogy a nagyobb esőzéseket követően, többször is volt árvízkészültség a településen. A Baranya-csatorna nem tudja megfelelően elvezetni a környező, magasabban fekvő területekről a völgybe érkező csapadékot, így veszélyt jelent a Mánfai lakosok számára.

Tavaly a vízkár-veszélyeztetettség csökkentésére pályázati támogatást nyert a település – a megyei önkormányzattal közösen –, a Baranya-csatorna Mánfát átszelő szakaszának mederrehabilitációjára. A projekt részeként 1,8 kilométer hosszúságban szeretnék felújítani a csatornát – például hordalékfogókat építenének, és a mederfalat is megerősítenék. A tervek szerint mostanában kellene elindulnia a felújítási munkálatoknak, de a közbeszerzést nemrég érvénytelenítették, miután a legolcsóbb kivitelezői árajánlat is a rendelkezésre álló keret duplája volt.

Most szakértők bevonásával a műszaki tartalmat igyekszünk csökkenteni úgy, hogy az a biztonságosságot ne veszélyeztesse. Majd újabb közbeszerzést írunk ki, még júniusban. Elkerülhetetlennek tűnik a többletforrás igénylése

– tájékoztatott Takács Zsolt, Mánfa polgármestere.

Hozzátette: a falunak nagy szüksége van fejlesztésre mivel, ha nem sikerülnek a védelmi munkálatok, akkor az nagy károkat eredményezhet a faluban. Mint mondta, rengeteg ház van veszélyben a falu alapvető biztonsága forog kockán. Jelenleg az a cél, hogy a meder rendbetétele még idén elkezdődjön.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

özönvíz

árvíz

falu

mánfa

baranya

baranya-csatorna