Húzóerő a gazdaságban: így támogatják a magyar tejtermelést

MTI   
  Megosztom
Húzóerő a gazdaságban: így támogatják a magyar tejtermelést

A magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata a tejtermelés, amelynek értéke tavaly az előző évhez képest 1 százalékkal, 185,5 milliárd forintra nőtt, a tejfeldolgozás pedig a tavalyi közel 300 milliárdos termelési értékével az élelmiszeripari termelés 11 százalékát adta - ismertette Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára, a tej világnapja alkalmából tartott rendezvényen Budapesten.

Külön kiemelte, hogy az állatállomány Magyarországon az elmúlt 8 évben 30 százalékkal nőtt, mára a tehénállomány mintegy 403 ezer egyedből áll. A tejhozamot illetően az ország az elsők között van az Európai Unióban (EU), a hozam 2012-2018 között 10 százalékkal nőtt, amihez a genetika és a takarmányozás javulása mellett hozzájárult az is, hogy növekedett a tejhasznú tehenek aránya.

Az ágazat az elmúlt években kiemelt kormányzati segítséget kapott. Az EU-s támogatás mellett - amelyek összege 2018-ban 21,2 milliárd forintot tett ki - az átmeneti nemzeti támogatás keretében 2018-ban hazai forrásból 15,5 milliárd forint támogatásban részesültek a gazdák

- mondta Farkas Sándor.

Említést tett az elmúlt évek általános forgalmi adó (áfa) csökkentési intézkedéseiről, amelyek elmondása szerint jelentősen hozzájárultak mind a termelés, mind a fogyasztás kedvező alakulásához. 2010 óta megfordult a trend, és a boltok polcain elsősorban hazai tejtermékek vannak, a lakosság tudatosan a magyar tejtermékeket választja, és ezzel a hazai termelőket is támogatja.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy Magyarországon az elmúlt években nő a tejfogyasztás. Az egy főre jutó fogyasztás tejegyenértékben (vagyis az összes tejtermék fejenkénti fogyasztása tejliterre vetítve) 164 liter volt 2016-ban. Tejtermékekre bontva egy ember 2016-ban 53 liter tejet, 13,5 liter tejfölt, kefirt, joghurtot, 7,6 kilogramm sajtot, túrót evett, vajból pedig 1,7 kilogrammot fogyasztott átlagosan.

Kondra Laura, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a tejágazathoz kapcsolódó támogatások közül kiemelte az iskolatej programot, amelyre 3,7-4,8 milliárd forintot fizettek ki egy tanévre, 420-440 ezer gyereket vonva be a programba.

Tavaly nyáron 4,1 milliárd forint kifizetési igényt hagyott jóvá az államkincstár a 2018-2019-es tanévre vonatkozóan, így 2600 intézményben, összesen 431 ezer gyerek részesült több mint 12 500 liter tejben, tejtermékben

- mondta el.

Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője a hatóság ellenőrzési tapasztalatairól elmondta: ezek jól mutatják, mely gazdálkodói körök tisztességesek, és kik követtek el a költségvetés kárára áfa-csalásokat. A piac fehéredéséhez hozzájárultak a NAV ellenőrzési módszerei és az áfa-csökkentés is - mutatott rá. Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSzSz) elnöke újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a gazdálkodók tavaly több mint 1,9 millió tonna tejet termeltek. Ebből 1,5 millió tonnát vásároltak fel Magyarországon tavaly, 1 százalékkal többet az előző évinél.

Az ágazat a tejtermelői oldalról stabil, a tehénállomány is stagnál. A tej önköltsége jelentős mértékben emelkedett amellett, hogy a tej átlagár kilogrammonként 95 forint volt, a tej önköltsége pedig 90-100 forint között szóródik. A tejtermelők egy része a támogatások nélkül veszteséges lenne

- emelte ki. Kitért arra is, hogy az import és az export egyenlege még mindig negatív, értékben 20 százalékkal több érkezik az országba. Az ágazat exportból származó bevétele 63,2 milliárd forint volt tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tej

gazdaság

tejtermelés

mezőgazdaság

farkas sándo

agrárminisztérium

tej világnapja