Kétezer vendégmunkás érkezik Tiszaújvárosba: külön lakóparkot húznak fel nekik

24.hu   
  Megosztom
Kétezer vendégmunkás érkezik Tiszaújvárosba: külön lakóparkot húznak fel nekik

Már elkezdték építeni az ideiglenes lakóparkot Tiszaújvárosban, ahol a korábban felröppent hírek szerint háromezer török vendégmunkást szállásolnának el. A Mol Petrolkémia Zrt. 1,2 milliárd eurós (körülbelül 390 milliárd forintos) óriásberuházásán fognak dolgozni, és elhelyezésükre egész konténervárost hoznak létre. A tervek alapján a régió egyik legnagyobb vegyi üzeme épül, amivel a Mol műanyagalapanyag-gyártó nagyhatalommá válik, Közép-Kelet-Európa egyetlen integrált poliolgyártója lesz – írja a 24.hu.

Nem biztos azonban, hogy munkásból lesz 3000, amint ahogy az sem, hogy Törökországból érkeznek, derült ki az érintettek válaszaiból. Kormányzati szinten is kiemelten kezelik a beruházást, egyedi döntéssel 11,6 milliárd forint támogatásra érdemesítették. Nemcsak a Mol történetének legnagyobb beruházásáról van szó, az egy főre jutó állami támogatás is rekord összegű: 67,4 millió forint. A Mol a támogatás fejében 172 új munkahely létesítését vállalta, magas fokú automatizáltság mellett.

Rengeteg munkás kell a nagyszabású projekthez, és mivel jó részük vendégmunkás lehet, nekik létesítik az ideiglenes lakóparkot. Ami a vendégmunkásokat illeti, a Mol annyit közölt, hogy a fővállalkozó dönt arról, honnan és hány dolgozót toboroz. A beruházás fővállalkozója a thyssenkrupp Industrial Solutions AG, a német cég felel a konténerváros felépítéséért, neki kell gondoskodnia arról, hogy elegendő munkás álljon rendelkezésre a gyár megépítéséhez. A régió egyik legnagyobb vegyi üzeme fog felépülni, amely a fővállalkozó szerint több száz munkahelyet teremt Európában.

Az üzem építésének előkészítése április végén kezdődött, és az első munkavállalók nyáron érkeznek, a Mol tájékoztatása szerint 2019 végén már 800-an fognak a beruházáson dolgozni, később akár 2000-2500 fő is munkálkodhat majd az építkezésen.

Április végén befejeződtek a lakópark területének élőkészítési munkálatai, a következő lépés a víz- és áramszolgáltatás létesítése volt. Április végén annyit lehetett tudni, hogy az első mobilotthonok is hamarosan megérkeznek a helyszínre, és a thyssenkrupp május végén azt írta, már épül a lakóövezet.

Egyszerre körülbelül 2000 ember elszállásolására lesz lehetőség az ideiglenes lakóparkban, a thyssen megfogalmazása szerint minden, a napi életvitelhez szükséges szolgáltatás biztosítanak és az elvárásoknak megfelelő kényelmet kínálnak majd a dolgozóknak. Rekreációs részleget, közösségi területet, valamint mosodai szolgáltatást, takarítást és biztonsági őrzést említettek.

A tervek szerint a munkások étkeztetését a kantinokban, helyi szolgáltatók bevonásával oldják meg. Lesz orvosi szoba, ahol alapszintű ellátás is nyújtanak majd a munkavállalóknak, közlekedésüket pedig külön buszjáratokkal oldják meg.

A thyssenkrupp azzal kapcsolatban, hogy honnan fognak érkezni a munkások, nem közölt részleteket. Csak annyit árultak el, hogy a munkások többsége uniós országból érkezik, de hogy honnan, pontosan hányan, hol tart a toborzás, arról nem adtak információt, mint ahogy arról sem, hogy az ott dolgozók mennyit fognak keresni.

Ami bizonyos, hogy nemcsak dolgozók, hanem alvállalkozók is érkeznek külföldről. A Mol a projekt méretére hivatkozva azt írta, hogy a fővállalkozó a szükséges kivitelezési kapacitásokat nem fogja tudni a hazai piacról biztosítani, ezért a magyarokon kívül EU-n belüli alvállalkozókat is igénybe kíván venni. Céljuk, hogy a lehető legtöbb helyi vállalkozó vegyen részt a projektben, úgy az építkezésen, mint a már említett étkeztetésben, illetve a munkavállalók szállításában. A projekt várhatóan 2021-ben fejeződik be és a komplexum a tervek szerint 2021 második felében fogja megkezdeni működését.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

mol

lakópark

tiszaújváros

vendégmunkás

vegyi üzem